DefineBurada.CoM

DefineBurada.CoM (http://www.defineburada.com/forum/index.php)
-   Kategorisiz Konular (http://www.defineburada.com/forum/forumdisplay.php?f=32)
-   -   7 bin yıllık tarihi höyük (http://www.defineburada.com/forum/showthread.php?t=395)

sivasLı58 07-17-2008 02:19 PM

7 bin yıllık tarihi höyük
 
27 Eylül 2006

MARDİN (İHA) - Mardin-Şanlıurfa arası yapılan bölünmüş yol çalışmaları sırasında tarihi kalıntı ve höyük bulunmasının ardından yapılan kazı sonucunda toplu mezara ulaşıldı.

Mardin-Şanlıurfa arasındaki E-90 Karayolu'nda çift şeritli yol çalışması sırasında bulunan tarihi höyükte kazı çalışmaları devam ediyor. Yolun 40. kilometresindeki Denktaş Tesisleri mevkiinde yapılan yol çalışmalarında ekiplerin tesadüfen tarihi kalıntılar bulması üzerine Derik Kaymakamlığı'nın devreye girmesiyle bilimsel bir kazının yapıldığı alanda M.Ö. 7000'den M.Ö. 1000'li yıllara kadar 3 ayrı tabaka halinde bir höyük bulundu. Yolu koruma altına alan Çanakkale Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Aslı Erim Özdoğan'ın 10 kişilik ekibi, 50 işçiyle 20 günden beri devam ettiği kazılarda Halaf, Hitit ve Asur dönemlerine ait 3 tabaka halinde bir höyüğe ulaşılırken, insan kemikleri ve kafataslarının yanı sıra günlük yaşama ait eşyalar da bulundu.

Kazı çalışmaları hakkında bilgi veren Çanakkale Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Aslı Erim Özdoğan, aradan geçen sürede ekilebilir alanları genişletmek amacıyla orta ve küçük boy höyüklerin düzleştirilerek ova seviyesine indirilmeye çalışıldığı; daha büyük boydaki höyüklerin ise üzerlerinin tıraşlandığının anlaşıldığını ifade etti. Kazının yapıldığı bölgede en üst tabakasında alta doğru M.Ö. 1000 yıllarında Urartu dönemine, M.Ö 2000 yıllarında Hitit ve Asur dönemine, M.Ö. 5000 merkezi Suriye'de bulunan Halaf medeniyetiyle M.Ö. 7000 Kalkolitik Çağ'a ait bulgulara rastladıklarını ifade eden Özdoğan, höyükte ortaya çıkan mezarların eski dönemlerde yerleşim alanındaki gömmelerden kaynaklandığını ifade etti. Kazı Başkanı Özdoğan, höyükten çıkarılan bilgiler ışığında bölgenin ilk yerleşim alanlarından biri olduğunu ve bu höyükte yaşayanların çanak, çömlek ve çini işlemesinde ileri derecede bir yöntem kullandıklarını söyledi.

Derik Kaymakamı Cemil Kılınç ise, "Ümit ederim ki, buradan ülkeye ve insanlığa faydalı şeyler çıkar. Gönül ister ki bir değil, binlerce tarihi kalıntılar ortaya çıksın. Toprak altında cazibesini gösteremeyen tarih, unutulmaya mahkumdur. Ancak gün yüzüne çıkacak tarih, yeniden destan yazar. Bu nedenle, geçmiş tarihlerin kalıntıları her zaman çok büyük önem arz eder" şeklinde konuştu.


WEZ Format +3. Şuan Saat: 05:14 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.