Tekil Mesaj gösterimi
Alt 09-28-2008, 06:05 PM   #9
DAYI
Guest
 
Mesajlar: n/a
Standart

Alıntı:
geçmişine sahip çık Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
selamlar
sayın dayı abım .benım 8 yıllık profosyonel arapça hem gramer hemde fıkhı ılmım var elhamdulıllah.bunu sadece gordugum sekle bakarak soyledım tabıkıde bu ısaretın defınecılıkle baglantısını bılemem.belkıde farklılık teskıl edıyor bu sadece dedıgım gıbı benım nacızhane yorumum.ordakı sekle bakarak dıyorum.kabeye gıtmek sakın yanlıs anlamayın arapça ılmını bılmeyı gerektırmıyor.bu tamamen gonul ve ıbrahım as çagrısına davet ısıdır.allah bızlere ,sızede tekrarını nasıb eylesın inş.
saygılarımı sunuyorum.
ALLAHA emanet olun
geçmısıne sahip çık
dedıgım gıbı benı sakın yanlıs anlamanızı ıstemem.soyledıklerımı aldıgım bılgılere dayanarak konusuyorum.asla saygısızlık etmek haddıme dusmez.


selamünaleyküm geçmişine sahip çık kardeşimbu yukardaki alıntıda sizin yazınız yazı ve resim şekillerini tanımak veya bilmekfıkıh ilmi bilmeyi gerektirmez ama derseniz ben hat sanatı biliyorum arabça yazıyı veya rakamı nerde görsem bilirim amenna ve sadakna hat sanatınında hepsini bilmek mümkün değil anca sülüs yazı yı bilmek gerekir kaya ve kitabelere yazılan en yaygın tür budur konumuz bu yazı veya şeklin definecikle ilgisi yoktur mevzumuz bu yazı veya rakammı bunu bilmek bunu bilmekte arabça ve fıkıh ilmibilmeyi gerektirmemekte fıkıh haşa imamı azam gibi imamı şafi gibi dini konulara yorum getirmek tir yani namaz oruç zekat gibi konulara yorum getirmektir.arabça ise gramer yani dilbilgisi kurallarına açıklık getirmek anlamına gelir bir cümledeki özne fiil yüklem gibi kurallar hakkında bilgive beceri lerv arabça bilmeyi gerektirir hat sanatıyla bi ilgisi yoktur .hat sanatı hakkında kısa bi bilgi isterseniz onuda verebilirim

Hat sanatı denilince Kur'an harfleri çevresinde oluşmuş güzel yazı sanatı akla gelir.

Hat sanatıyla uğraşan kişiye “hattat” adı verilir. Hattatlar yüzyıllar boyu usta-çırak ilişkisi içinde yetişmişlerdir. Hat sanatını öğrenmeye heveslenen kişi bir hattattan ders almalıdır. Başlangıçta harflerin tek tek yazılışları, sonra iki harfin birleşme biçimleri ve bunun kuralları öğrenilir. Ardından ikiden fazla harfin birleştirilmesine yani satır çalışmasına geçilir. Bunun için genellikle önce uzunca bir kaside, sonra bazı ayet ve hadisler, dualar özlü sözler yazılır. Ortalama üç beş yıl kadar süren bu eğitimin sonunda hattat adayı iki ya da üç hattatın önünde yazı yazarak bir çeşit sınav verir. Hattatlar bu yazıyı beğenirlerse altına imzalarını koyarlar. Buna, “icazetname” adı verilir. İcazetname almamış kişi hattat sayılmaz, dolayısıyla yazdığı bir yazının altına adını koyamaz. Osmanlılar döneminde, hattatlar arasında en kıdemli ve usta olana, hattatların reisi (reisü'l-hattatin) adı verilirdi. Onun ölümünde yerine bir başkası geçerdi.
YAZI ÇEŞİTLERİ
1- Kufi yazı: İslam yazısının en eski örneği olan bu yazı, İslamiyetin zuhurunda Arap yarımadasının birçok yerinde kullanılmakta idi. Nitekim ilk Kur'an-ı kerimler bu yazı ile yazılmıştır. Düz çizgiler ve köşelerden oluşan bir yazı çeşididir. Kufi denilen yazının en temelli karakteri geometrik olmasıdır.
2- Sülüs: Sülüs yazı hicretin 4. yılında ortaya çıkmıştır. Kufi yazıdaki düz ve köşeli şekiller bu yazıda yerini yuvarlaklığa ve eğri çizgilere bırakmıştır. Sülüs yazının, bir santim veya daha fazla genişlikte açılmış kalemle yazılmış olanına “ celi sülüs ” adı verilir. Büyük levhalar, kitabeler ve birçok mezar taşları bu yazıyla yazılmıştır.
3- Nesih: Nesih,sülüs türünün gövde oluşları bakımından en ilkel olan şeklidir. Nesih yazısının gövdesi,sülüs ve celi tiplerine göre çok yalındır. Kalem uç genişliği sülüsünkinin üçde biri kadardır. Kur'an-ı kerim, Delail, En'am, Hadis kitapları, Tefsirler ve Divanların yazılmasında bu yazı kullanılmıştır.
4- Muhakkak: Sülüs yazıdaki harflerin yatay kısımlarının daha genişletilmesi sonucunda ortaya çıkmış bir yazı çeşididir.
5- Rika': Buna, nesih yazının dişsiz, yuvarlak ve kıvrak bir çeşidi diyebiliriz. İcazetler bu yazı ile yazıldığı için “ icazet yazısı ” da denilir.
6- Tevki: Sülüs yazının daha değişik ve ufaltılmış bir türüdür. Daha ziyade resmi evrakta kullanılmıştır.
7- Ta'lik: Bütün harfleri yuvarlağımsı olan bu yazı, her şeyden evvel çizgilerin bir musikisidir. İran'da icad edilmiştir. Bir santim veya daha fazla genişlikte açılmış kalemle yazılmış olanına “ celi ta'lik ” adı verilir.
özür dilerim benim yaşım 56 ve 30 senedir bu işle uğraşıytorum
kusura bakmayın başınızı ağrıttı isem ama bildiğim konularda çevreme faydalı olmayıda severim bsaygı ve hürmetler DAYI...

Konu DAYI tarafından (09-28-2008 Saat 06:14 PM ) değiştirilmiştir.