Konu: İzmit
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 01-24-2010, 06:41 PM   #41
aslan6641
Tecrübeli Üye
 
aslan6641 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Dec 2009
Mesajlar: 1.120
Tecrübe Puanı: 65016
aslan6641 has a reputation beyond reputeaslan6641 has a reputation beyond reputeaslan6641 has a reputation beyond reputeaslan6641 has a reputation beyond reputeaslan6641 has a reputation beyond reputeaslan6641 has a reputation beyond reputeaslan6641 has a reputation beyond reputeaslan6641 has a reputation beyond reputeaslan6641 has a reputation beyond reputeaslan6641 has a reputation beyond reputeaslan6641 has a reputation beyond repute
Standart

Pınarlı, Kandıra

Pınarlı, Kocaeli ilinin Kandıra ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Köyün Eski Adı "KARAMADIN" köyüdür.KARAMADIN adı KARAMADEN ismini köylülerin ağzıyla söylenmesinden oluşmuştur. Bugün hala yöre halkı "KARAMADIN" adını sıklıkla kullanmaktadır. Fakat bu isim sonradan değiştirilmiş ve köyde bulunan doğal pınarların çokluğu dolayısıyla "PINARLI" adını almıştır.

Karamadın adının "Karamanoğlu Kerimüddin bey" anısına köye verildiği çok güçlü ve sağlam dayanaklı bir ihtimaldir. Çok yakınlarda Keremedin adında bir köy vardır. Karamadın bunun daha kaba bir ağızla söylenmesidir. Akça Koca bey döneminde Akçakoca ilçesinden başlayıp, Karasu, Kandıra, Şile bölgesindeki savaşlar sonrası bölgeye müslüman halk yerleştirilmeye başlanmıştır. Daha sonraları Karamanoğulları beyliğinin dağılması ile Karamanoğulları bu bölgeden başlayıp, Balkanlara ve hatta Makedonyaya kadar yerleştirilmişlerdir.

Geleneksel olarak Akça Koca adı Akçakoca, Kocaeli, Akçaova, Akçakese vb. gibi yer ismi olarak birçok bölgeye verilmiştir.

Aynı mantıkla Karamadın halkının atalarıda aynı dönemde benzer gelenekleri paylaşan insanlar olarak geldikleri bölgenin sevilen bir devlet büyüğü olan "Kerimüddin bey" anısına köylerine Karamadın adını vermiş olabilirler. Zira, bölgede konuşulan Türkçe halk ağzı Farsça ve Arapça kelimeleri hiçbir zaman aslı gibi söylememiş ve öz Türkçe kelime yapısı içinde değiştirerek söylemiştir. Hala bu bölgede yaşlılar arasında isimler Arapça veya Farsça aslı gibi değilde öz Türkçe ses uyumuna göre değiştirilerek telaffuz edilir. Örneğin; Hüseyin "Üsen", Ramazan "Irmazan", Rıza "Irza", Rıfat "Ürfet", Hatice "Hatça", Emine "Emne" vb. gibi

Ayrıca bölgedeki yer ve köy isimleri Kerimüddin'in Karamadın olarak söylendiği tezini çok güçlendiriyor. Şuayipli köyü "Şepli", Ahmetli köyü "Amatlı", Yakuplu Köyü "Yaplı" Ağva "Ava" Bağırganlı köyü "Bargan" olarak söylenegelmiştir.

Kültür

köyümüzün istabul üsküdar ilçesi yavuztürk mahallesinde PINARLI KÖYÜ DERNEĞİ bulunmaktadır. busene 2009 da hıdrellez şenliklerinin 3.sü köy meydanında yapıldı.ilk gün genç ve çocuklara dönük etkinlik ikinci gün mevlüdi şerif okunmuş ve ahirete intikal eden geçmişlerimizin ruhuna hediye edilmiştir.köy denize 3 km.mesafede olması nedeni ile yaz aylarında deniz turizmi olmaktadır yalnız ana yoldan denize giden yollar toprak yol olup stablize yol olarak görmek her köylünün arzusudur ayrıca 2007-2008 yılları arasında kısa bir zamanda köye yapılan görkemli cami köye ayrı bir güzellik katmaktadır.köye hergün istanbuldan otobüs gelmektedir. kandıraya da haftada iki gün köy otobüsügünleri gidip gelmektedir köyümüz Ağvaya 8 km.olup cuma günleri ağva pazartesi ve çarşamba günleride kandıra pazarlarına gitme imkanı vardır

Coğrafya

Kocaeli iline 65 km, Kandıra ilçesine 25 km uzaklıktadır. İstanbul'un Şile İlçesine 50 km, Ağva İlçesine 10 km uzaklıktadır.

İklim

Köyün iklimi, Batı Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus

köyümüzün gelir kaynağı önceleri tarım ve hayvancılığa dayalı olup orman gelirleride oldukça yer tutmaktaidi sonzamanlarda fındıkcılık köyün gelir kaynakları arasına girdi. sonzamanlarda tarım hayvancılık iyice bitmiş ve türkiye genelinde olduğu gibi fındıkcılık da bitme noktasına gelmiştir 2008 yılında çiftçiler aldıkları fındık parasının neredeyse tamamını toplama ve bakım için vermiş ve fındıktan hiç kar etmemişlerdir önceki yıllarda orman bölge şefliği tarafından köye verilen ticari ve ihtiyaç kesimiköyde duran köylülerimize iyi bir gelir kaynağı idi yeni hükümetin orman politikası olsa gerek bu kesimler kaldırıldı köyde duran gençler isteğe bağlı sigorta pirimlerini ödemede sıkıntıda kaldılar

Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

> 2004 - Cemal Güncan
> 1999 - İsmail Güncan
> 1994 - İsmail Güncan
> 1989 - İsmail Güncan
> 1984 - Niyazi Günay
> - Hüseyin gün

Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu yoktur fakat taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık Ocağı yoktur. Sağlık evi vardır. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.
aslan6641 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla