Konu: İzmit
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 01-25-2010, 10:01 PM   #3
aslan6641
Tecrübeli Üye
 
aslan6641 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Dec 2009
Mesajlar: 1.119
Tecrübe Puanı: 65017
aslan6641 has a reputation beyond reputeaslan6641 has a reputation beyond reputeaslan6641 has a reputation beyond reputeaslan6641 has a reputation beyond reputeaslan6641 has a reputation beyond reputeaslan6641 has a reputation beyond reputeaslan6641 has a reputation beyond reputeaslan6641 has a reputation beyond reputeaslan6641 has a reputation beyond reputeaslan6641 has a reputation beyond reputeaslan6641 has a reputation beyond repute
Standart

Dokuztekne, Ceyhan

Dokuztekne, Adana ilinin Ceyhan ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Köyün adı köy meydanındaki köy çeşmesinden gelmektedir. Köy meydanındaki çeşmenin 9 adet teknesi bulunmasından dolayı verilmiştir. Daha önceleri su şebekesi olmadığından tüm köy halkı ve o güzergahtan göç eden yörükler buradan faydalanmaktalarmış. Çeşme halen aynı işlevi görmektedir.köyün tamamı yörük halkından oluşmaktadır.. 1880 yıllarında şu anda İzmir ilçeleri olan Selçuk, Torbalı, Tire bölgelerinden göç etmişler ve o tarihlerde köye yerleşim başlamıştır. Köyün ismi Durahocalı ismiyle 1918 yılına kadar devam etmiş. Fıransız istilasında çetelerin Fransız birliklerine vur kaç taktiği kendi aralarında parola olarak kullandıkları bu şifrenin dokuztekne olarak tespit edilmesi ile köyün adı Dokuztekne olarak değiştirilmiştir. Ayrıca Atatürk'ün Ordular ilk hedefiniz Akdeniz emrini borazanla çalan Borozan Ahmet isimli şahısta Dokuzteknelidir. 1947 yılında vefat etmiştir.

Kültür

Geleneksel yemekler; köfte, analı kızlı, bulgur pilavi, aşure, sütlaç.

Düğünler cuma günü başlar. Bayrak kaldırmada evin yüksek bir yerine Türk bayrağı asılır. Tüm akraba komşu para altın ve küçük ev araç gereçleri ile destek verir. Buna kesim denir. Davullu ve mevlütlü olarak 2 çeşit düğün geleneği vardır. Cumartesi günü kız evinde kına merasimi yapılır; gelin ve damadın ellerine kına yakılır. Pazar günü gelin almaya gidilir. Gelin gelir ve düğün sona ermiş olur.

Coğrafya

Adana iline 65 km, Ceyhan ilçesine 17km uzaklıktadır.

İklim

Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Zeytincilik ve bağcılık giderek hızla gelişmektedir. Hayvancılık yayılım arazisi sıkıntısı nedeniyle çok düşük seviyeye düşmüştür. Hazine arazilerinde çam ormanı ile ağaçlandırma yapılmıştır. Köyde işsizlik sıkıntısı %5 civarındadır. 2 adet köy kahvesi, 4 adet bakkal vardır. Haftada 1 gün semtpazarı kurulmaktadır. Civar köylerden nüfüs olarak büyük olması nedeni ile taşımalı öğrenciler dokuzteknede 8 yıl eğitim almaktadırlar. Öğretmen evi, lojmanı olmaması nedeni ile öğretmen sıkıntısı nadir de olsa zaman zaman yaşanmaktadır. 1 adet camisi ve imam evi ve kuran kursu lojmanlı olarak mevcuttur.

Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

> 2004 - Adem Eren
> 1999 - Adem Eren
> 1994 - Yemliha Eren
> 1989 - Yemliha Eren
> 1984 - Mustafa Çelen

Altyapı bilgileri

Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi kanalizasyon şebekesi mevcutturPtt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı vardır ancak sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

{BİLGİ VE DESTEĞİNİ ESİRGEMEYEN HERKESE ~TEŞEKKÜR EDERİZ.}
aslan6641 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla