Göbelli, Feke
Göbelli, Adana ilinin Feke ilçesine bağlı bir köydür.
Tarihi
köyün adı kesin olarak bilinmemekle beraber göbellioğlu diye halk arasında söylenen bir şahıstan geldiğidir. Zamanında hayvancılık yapan bu şahıs köyün bulunduğu bölgenin sulak alan olması nedeni ile hayvancılık yapmak üzere buraya yerleştiği ve köyün adının da burdan geldiği rivayet edilmektedir. Ayrıca göbel oğul evlat anlamında bir sözcüktür.
Kültür
Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur.başlıca yemekleri şulardır: 1- tarhana çorbası 2- kirazlı çorba 3- sütlü çorba 4- yaprak sarması 4- pekmez 5-külleme böreği
Coğrafya
Adana iline 139 km, Feke ilçesine 17 km uzaklıktadır.
İklim
Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir.
Nüfus
Ekonomi
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Ancak tarım ancak kendilerine yetecek derecede yapılabilmektedir. Arazilerin eğimli olması tarım yapılmasını zorlaştırmaktadır. Hayvancılıkta eskisi kadar yapılamamaktadır. Çünkü mera alanlarının olmayışı sığırcılığın yapılmasına engeldir. Orman arazilerinin yasaklanması da keçi besleme imkanıı ortadan kaldırmaktadır.
Muhtarlık
Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.
Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:
> 2004 - Ahmet Cankurt
> 1999 - Mehmet DAMDERE
> 1994 -
> 1989 -
> 1984 -
Altyapı bilgileri
Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesivardır.kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol stablize olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. Göebelli Köyü Mezarlık yolu 2008 yılında YAKUP TÜRKER VE Köy Muhtarı AHMET CANKURT tarafından kendi imkanları ile yaptırılmıştır.
|