Çamlarca, Kozan
Çamlarca, Adana ilinin Kozan ilçesine bağlı bir köydür.
Tarihi
Köyün adı ADINDAN DA ANLASILACAGI GİBİ ÇAM AĞAÇLARINDAN GELMEKTEDIR. 1964 YILINA KADAR KÖYÜN ADI AŞAĞI TOKMANAKLI OLARAK BİLİNMEKTEYDİ ANCAK TOKMANAKLI KÖYÜYLE KARISTIRILDIGI İCİN ÇAMLARCA OLARAK DEGİŞTİRİLMİSTİR.
Kültür
Çamlarca köyü gelenek ve göreneklerine bağlı emniyet ve asayiş yönünden asayişi düzgün bir yerleşim birilmidir. Köyün önde gelen aileleri arasında KILÇIK'lı ailesidir.Selamlılar ve melekler'de önde gelen ailelerdir.Yetim ve rahmetli olan Selamlı Halil selamlı sülalesinin ilk kurucusudur.Selamlı Halil yetim ve öksüz olmasına rağmen aşırı çalışkanlığı,doğru insan olması, ticaretteki başarısı ile çoğunu zamanın zor şartlarına rağmen yüksek öğretimde de okuttuğu 9 çocuğuna doğru ve düzgün insan olma mirasını bırakmıştır.1980 yılında 67 yaşında iken elim bir trafik kazasında selamlıdaki evinden 100 metre ileride vefat etmiştir. Evlatları selamlı mevkiinde babalarının varlığını yaşatmaktadırlar.Eşi Fatma ATEŞ ile birlikte yan yana köy mezarlığında ki kabrinde yatmaktadır. VERMİŞ OLDUĞUNUZ BİLGİLER DOĞRU OLMAKLA BİRLİKTE EKSİK YANLARIVAR. KÖYÜN İLERİ GELEN HATCALAR AŞİRETİN'DEN BAHSEDİLMEMİŞ. HATCALAR, KÖYÜN İLERİ GELENLERİNDEN OLMAKLA BERABER BULUNDUKLARI MAHALLEYE İSMİNİ VERMİŞTİR. KURUCUSU HATCAOMARESE NAMLI İSA'DIR.KÖYÜN İLERİ GELENLERİNDENDİR. ÇOCUKLARI VELİ, ÖMER, FATIMA, AYŞE, EMİNE, GÜLSAN VE EŞİ SAĞNAK EMİNE'DİR.KÖYÜN DİĞER İLERİ GELENLERİ BAŞBUĞ HALİL AĞA VE AİLESİ, YUKARKİ HALİL VE AİLESİ, ŞERİFLER,KİRİKLERDİR BENİM BİLDİKLERİM KAYNAK SAĞLAM. BUNLAR GÜZELDE YANLIŞLIKLAR VAR, BU KÖYÜN KURUCUSU HATCA OMAR´DIR.BORAN ESE'NİN BABASI. ŞUANDADA KÖYDE TORUNLARI OLAN İSMAİL GÜZEL VE CUMA ALİ GÜZEL İKAMET ETMEKTEDİRLER... SÜLALE İLE KÖY KURUCULUĞU FARKLI ŞEYLER. LUTFEN KURALLARA UYALIM.FİRMA TARAFINDAN CEZALI DURUMA DÜŞMEMEK İÇİN SİYASET YAPMAYALIM.İNSANLARI BİLGİLENDİRELİM. AYRICA GÜL AİLASİ KÖYÜN EN KÖKLÜ AİLESİDİR. LÜTFEN İNSANLARA YANLIŞ BİLGİ VERMEYİN !!! KÖY YÖNETİMİNDE DE HACI ALİ KAHYA BULUNMUŞTUR.OĞLU HASAN GÜL DE AYNI GÖREVDE BULUNMUSTUR..
Coğrafya
Adana iline 96 km, Kozan ilçesine 32 km uzaklıktadır.Köyün arazi yapısı ormanlık ve engebe bir araziye sahiptir.
İklim
Köyün iklimi,Akdeniz iklimi görünmektedir. Ancak kış aylarında zaman zaman kar yağdığı görülmektedir.
|