Tekil Mesaj gösterimi
Alt 07-10-2010, 02:16 PM   #1
redkit
Tecrübeli Üye
 
redkit - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: May 2010
Mesajlar: 170
Tecrübe Puanı: 145015
redkit has a reputation beyond reputeredkit has a reputation beyond reputeredkit has a reputation beyond reputeredkit has a reputation beyond reputeredkit has a reputation beyond reputeredkit has a reputation beyond reputeredkit has a reputation beyond reputeredkit has a reputation beyond reputeredkit has a reputation beyond reputeredkit has a reputation beyond reputeredkit has a reputation beyond repute
Standart İzmir'in tarihi iki asır sonra yuvaya dönüyor


İzmir önümüzdeki günlerde tarihi bir buluşmaya sahne olacak. 1800'lü yıllarda yapılan kazılarda bulunup yurtdışına çıkarılan eserlerin bir bölümü, ait olduğu topraklara dönecek. Şu an Fransa'nın başkenti Paris'in dünyaca ünlü müzesi Louvre'da yer alan 51 heykel ve 18 sikke, Fransa Milli Kütüphanesi'nden de 50'ye yakın plan, haritayla fotoğraflar ilk kez getirilecek.
İzmir'in geçmişini gözler önüne seren eşsiz güzellikteki eserler, "Bir Kentin Portresi" sergisinde sunulacak. Bir kısmı İzmir Ticaret Odası'nda, diğer kısmı da Alsancak'taki Fransız Kültür Merkezi'nde ziyarete açılacak. 9 Ekim'de başlayacak sergi 30 Kasım'a kadar sürecek.
Fikir babaları Fransız
Bu buluşmanın fikir babası Fransız Kültür Merkezi Müdürü Jean-Luc Maeso. Maeso, eserleri getirmeye Agora kazılarına katılan ve İzmir'e büyük ilgi duyan Fransız mimar Didier Laroche'yle karar verdiklerini söylüyor. Konuyu geçen ocakta kenti ziyaret eden Louvre Müzesi Başkanı Henry Loyrette'ye aktardıklarını ve olumlu sonuç aldıklarını ifade ediyor. Maeso, tüm İzmirlileri bu insanlık miraslarını görmeye çağırıyor.
İşte bunlar
İzmir Ticaret Odası'nın ana sponsorluğundaki sergide yer alacak eserlerden her biri birbirinden değerli. Mitolojideki tanrı ve tanrıçaların, Milattan Önce Ege'de yaşamış filozofların, bilim adamlarının işlendiği heykeller, yüzyıllar önce kullanılan eşyalar, paralar, o döneme götüren yazılar, deniz ticaret haritaları ve daha pek çoğu olacak.
Yurtdışına nasıl götürüldü?
Bu eserler 1800-1900 yılları arasında başta Agora olmak üzere pek çok yerde yapılan kazılarda toprak altından çıkarıldı. O dönemde çalışmalar yabancıların kontrolünde olduğu için Osmanlı Devleti fazla müdahale edemedi. Sınır denetiminin de yetersiz kalması nedeniyle gezginler ve ticaret ya da çalışmak için İzmir'e gelenler tarafından yurtdışına götürüldü. Louvre Müzesi de bu kişilerden satın aldı. Bu özel koleksiyon şimdi dünyanın dört bir yanından ziyaretçi çekiyor, büyülüyor.
redkit isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

Facebook'ta Paylaş