Konu: örnek tavuk
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 10-30-2011, 01:01 AM   #12
formen16
Tecrübeli Üye

Tecrübe Puanı: 229017
formen16 has a reputation beyond reputeformen16 has a reputation beyond reputeformen16 has a reputation beyond reputeformen16 has a reputation beyond reputeformen16 has a reputation beyond reputeformen16 has a reputation beyond reputeformen16 has a reputation beyond reputeformen16 has a reputation beyond reputeformen16 has a reputation beyond reputeformen16 has a reputation beyond reputeformen16 has a reputation beyond repute
Standart TAVUK ve CİVCİVLERİ

Malum bu tavuk ve civcivler konusu defineci aleminde hep anlatılır.Çok önemli bir işaret olduğundan bahsedilir.

Yıllar önce bu işlere yeni başladığım sıralarda bir arkadaşımın ricasını kırmamak için,ilgilendikleri yeri görmeye gittiğimde bu işarete bende rastlamıştım.
İşaret batı yönündeki ovaya doğru bakan yüksek bir tepede bulunan ve tümülüse benzeyen bir yığmanın üzeri kazıldıktan sonra ortaya çıkan horasan harcı ile dairesel şekilde örülmüş taş bir duvarın içindeki bembeyaz bir mermer taşa işlenmişti.
Şimdiye kadar fotoğraflarını gördüğüm tavuk ve civcivlerden farkı ise,hepsinin kabartma ebatlarının ise tavuğun 2 cm,civcivlerin 1 cm,tavuğun arkasından düşen 2 tane yumurtanın ise 0,5 cm. (yarım santim) kadar küçük olmalarıydı.
İşaretler duvarın içinde olup batıya doğru 10 cm.kadar dışarıya çıkan ve kare şeklinde yaklaşık 13x13 cm.kadar bir cephesi olan dikdörtgen bir taşa,sigara paketinin yan kenarı kadar uzunluk ve genişliğin içine alçak kabartma olarak yapılmıştı.
Kanat telekleri dahi sayılacak kadar düzgün işlenen bu işaretler sol başta tavuk,arkasından aşağıya doğru düşer pozisyonda 2 tane yumurta ve onları takip eden 2 tane de civciv.En sağda da ters olarak yapılmış küçük r harfi diyebileceğimiz 2 cm.yüksekliğinde (tavuğun boyu kadar) yine kabartma olan bir sembol vardı.
Yıllar sonra aynı yere gittiğimde o tepenin iş makinalarıyla dümdüz edildiğini görünce,işaretlerin olduğu o dikdörtgen taşın en azından fotoğrafını niye çekmedim diye hala hayıflanırım.
Benim 50 yıllık ömrü hayatımda bizzat gördüğüm tek civcivli tavuk (aynı zamanda yumurtluyor da) işareti bu oldu.O kadar küçük olmasına rağmen sanat eseri diyebileceğim kadar şahane kabartmalardı.
Yılları geriye sarma şansımızın olmadığını elbette çok iyi biliyorum.Ama civcivli-tavuk bahsine rastladıkça,şimdiki aklım o gün olsaydı demeden de edemiyorum.