Tekil Mesaj gösterimi
Alt 08-26-2025, 01:19 AM   #2
behçet
Profesyonel Defineci

behçet - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Tecrübe Puanı: 52017
behçet has a reputation beyond reputebehçet has a reputation beyond reputebehçet has a reputation beyond reputebehçet has a reputation beyond reputebehçet has a reputation beyond reputebehçet has a reputation beyond reputebehçet has a reputation beyond reputebehçet has a reputation beyond reputebehçet has a reputation beyond reputebehçet has a reputation beyond reputebehçet has a reputation beyond repute
Standart Cevap: Volçan Voyvoda Belgeleri, Dev Arşiv.

TOP KORU

gezdik inceledik tam benim aradığım gibi bir yer olduğunu fark ettim.

20 kişilik ekibimle buraya 4-5 metre derinliğinde bir mahzen yaptırdım açmamız tam onbir gün sürdü bu mahzene her biri yontma taştan yapılmış 5 basamaklı merdiven yaptırdım 7 katır yükü malı buraya boca ettirdim ve üzerini kapattırdım bu iş geceli gündüzlü tam 11 gün sürdü burasını merkez seçerek sac ayağı şeklinde 19 adım mesafe ile 3 taş diktirdim tam bir eşkenar üçgen ortaya çıkmıştı taşların birinin üzerinde w.w işareti mevcuttur mahzenimin girişi tam orta mahale kalır düzdür kendim dahi ölçmeden merkezi bulamam işimiz bittikten sonra kuru dereye indik ve ilerlemeye koyulduk yarım değirmen ahali bu kuru dereyi takip edecek olursak ana kayaya oyularak yapılmış odamızı izleye bilirsiniz içinde yatak yerlerimiz dahi mevcuttur dere başlangıcındaki burundan 90 adım kadar bir mesafeye uzanacak olursak sivri külahı başında potur pantolonlu bir avcı ateş eder vaziyette görünür ateş ettiği istikamette bir tepecik vardır bu tepede birde özel taş görürüz kaldırıp bakın.

Avcının karşısına geçerek dere hizasında yarım oyulmuş konumda bırakılmış bir değirmen taşı görebiliriz yakınında bir acı su kaynağı vardır değirmen taşının arka kısmına kalan tepeye tırmanıp bakarsak birçok mağara görürüz bu mağaralarda günlerce konakladık bu mağaraların civarlarında birçok yerde başlanmış ve ikmal edilmemiş bir çok değirmen taşı görebilirsiniz bunların aralarında dağda ana kayaya oyularak yapılmış yarım değirmen taşı ile yarım kalmış bir değirmen arkı görürüz burada yarım kalmış değirmen taşını kaldırıp altını kazarsak bir bakır kazanı elde ederiz

KARTAL TEPE VEYA KATIR ERYAP TEPESİ

bölge sazlı gölün civarındadır 2. mahmutun askerleri ile çarpışmış olduğumuz yer katır eryap tepesi veya kartaltepe burnudur burada sayarsak tam 22 adet mezar vardır hepsine kısmeti koyduk ancak gerçek anlamda zengin olan yani hazine ihtiva eden mezar gizlidir ancak kafası çalışan orman ve dağ tepe çiğnemiş zeki biri olmalıdırki benim yerimdeki para yerini çözsün sigara tabakası siyah taş tabut şeklinde …

GENELLEME

Emine burnu civarında denize girinti yaptığı yerde yani koyda bacalı mağara önünden döşemeli bir yola çıktık ilerde dere içersinde iki buçuk gözlü bir metre genişliğinde üzerinde su geçirilen mermer oluklu ve mermer ayaklı bir köprümüz vardır köprüden dörtbuçuk saat ilerde sivrimi çok sivri kara tepeye ulaştık bunların hepsi samakof bölgesi içindedir …kudret kalesi. vezir kalesi. sarıgöl. karadağ. karatepe. ceneviz kalesi.ş ahin kayası. kartal yuvası. üç tepeler. kurt tepe. harami dere. kazandere. balıklıdere. şeytandere. karadağa yakındır.

Karatepeye çıkarken bir bir ana kaya taş üzerinde kabartma olarak çerkez eyerini tam olarak yaptık kabartmasını ön kaşına taktık kara tepe üzerinde üç direkli gemi resmi bir direği kırık on adım kıblesinde üç basamakla üzerine çıkılan bir yatak bir ucu domuz ayagına bağlı 21 baklalı zincir oradan yarım saat ilerde mağaraya gireceksin yeniden mağaraya gelirken şerefeli bir taş göreceksin mağaradan bir saat ilerde geminin tersini göreceksintaşta bir yengeç resmi var buralarda birkaç tane mağara var karatepede bir sofra kayası var bir kulaç genişliğinde iki kulaç uzunluğunda iki renkli bir köşesi kırık 4 köşesi delik bir deccade taşı üzerinde istavroz bir tek türbe mihraplı mağara bu mağara 2 odalıdır odanın birinde müslümanların namaz kilmaları için yapılmış vede burada arapça yazılar mevcuttur ikinci odada yine bir mihrap mihrabın ortasında bir istavroz var

KUDRET KALE

Tam zirvesinde sarp bir tepede bir kartal heykeli uçacak vaziyette kartalın uçuş yönü sarp bir dere dere doğudan kuzeye akar kartaldan dereye patikadan inerken sol tarafında bir mağara mağaranın içinde sol tarafında yarım kılıç ve yarım kol resmi patikadan aşağı inerken sol tarafında 2 arap pehlivan güreşir vaziyette olacak dereye inince tuzla taşları derenin adı arap deresidir derenin üst tarafında kudret hamamları bulunur kalenin eteklerinde 40 katır bağlama yerlerleri mevcuttur hayvanların bağlandıkları ip yerleri taştandır yemlikleride taştan oymadır tepeye yakın yerde su uçuğu ve dikili taşlar vardır yemliklerin sağ başında at üstünde bir süvari resmi vardır sağ eli ile işareti gösterir ( bakınız sayfa 2 ) ayrıyeten kalenin üzerinde batı burnunda yapılmış 4 basamaklı merdiven vardır harami dere içinde çifte möbetçiler değirmeni geçince bir çolak ayı birde çolak papaz değirmenin önünde bir kara taş bu taşın üzerinde köpek izleri görülür daha sonra aynı su arkı ile dönen 3 değirmen görür geçeriz…

REZVE DERESİ

rezve deresi kenarında velika köyü fatma kayaya karşı velika köyü çifliğinde boğaz içersinde masarka değirmeni biraz üst tarafta velika değirmeni bu değirmen dört köyün arkasındadır kayacık köyü çukurköy tahtalı köy alibey köy tabi bu arada karacalarda var

ÇİFT TABANCALAR

Çift tabancaların bulunduğu yer kesik taş mevki tekne merdivenler kurt kaya kudret hamamı oluklar sarıgöl çimmandıra ana hedefler çift tabancalara bir saat mesafede kurtkaya mevkinin arka kısmında günbatıda merdivenlere çok yakın olan kudret hamamı duvarı hafif eğik iki adet tabanca biri arnavut diğeri osmanlı osmanlı olan tabanca diğerinden 2 parmak daha kısa aralarında bir harbi var tabancalardan bir taş atımı mesafede bir kaynak olduğunu izleyebiliriz kaynaktan akan suyun akyığı istikamette 15 metre gideceksin burada su ikiye ayrılıyor ancak aşağıda tekrar birleşiyor arada bir ada oluşturuyor adanın ortasında istavrozlu dikili bir taşımız var suyun birleşip toplandığı yerde adanın alt kısmında bir taş bu taş sanki yıkılmış bir mezarı andırır bunlara yakın bir kuyu var yanlız bu kuyunun üzerinde tarafımızdan dikilmiş bir dikili taşımız vardır.

Kuyudan tabancaların bulunduğu istikamete doğru 3 adım düzlük üzerinde üç adet köpek izini görebiliriz bunlar taştandır tabancalarla iri taşların arasında yine bir dikili taşımız var taşın çatlağından bir karış ölç çatlağın iç kısmına doğru içinde duvarda yazılı olarak tabancalar çıkacaktır minik minik taşlar ve balmumu ile sarılı …?…sonra kuyunun yanına gideceksin dere taşı ile kuyunun…?…

YATAN ÖKÜZLER VE KEBEPENEKLİ ÇOBAN

Sarı meşelik içinde tam ortasında kıç kıça yatar vaziyette 2 öküz araları 3 adım öküzün biri beyaz diğeri kara taştan yapılmıştır beya öküzün baktığı istikamette 51 adım mesafede bir kız elinde bir tutam ot öküze uzatır şekildedir öküzlerin arka budun da birinde balta yarığı diğerinde istavroz mevcuttur öküzlerden 17 adım yukarda bir dikili kaya görürüz bu kaya kebeli bir çobanı andırır yüz kısmı öküzlere bakar vaziyette çobanın hemen altında yaslanmış bir taş var bu taşın üzerinde bir atnalı resmini gözleriz ayrıyeten bu taşın bir kenarı çatlaktır…?…

Aynı taşın üzerinde maskeli bir kantar var …?… buradan yine yukarı istikamete devam ediyorsun suyun arkasında kuru dere yatağını bulacaksın onunkarşı tarafına doğru geç bir mevkiye geleceksin ..?..bu kez değirmene doğru iniyorsun bir köpek resmi göreceksin köpeğin yapılı bulunduğu kanaranın üzerinde alçak bir taş var taşın altındaki geçitten bir patikaya geçeriz bu patikanın üzerinde bir su ağacını görebiliriz buradan yine yukarı istikamete devam ediyoruz yukarı istikamette kocaman bir taş tesbit ederiz buradan değirmenin kocaman kapısına ulaşırız değirmen kapısının üstünde dikine 2 adet tabanca vardır kırmızı kabzeli oradan bir alana çıkıyorsun alanda bir binek taşı var bunun üzerinde 3 köpek yatmışlar taşın dolayında yerde reola var burada reolanın uçlarına çok iyi dikkat etmek gerekir reolaların uçlarının nerede bittiğini ve ne tarafa baktığını iyi takip etmek gerekir bir ucu 3 taşa bakıyor diğer ucu değirmene bakıyor değirmene bakan tarafta bir istavroz olduğunu görürüz değirmen kapısının dört adım önü…?…

Yine değirmen kapısından istikamet alarak derenin ortasında 3-4 okka büyük kapalı değirmenin devamı 3-4 okka mazoneza külün karşısında suyun içinde bir ağaç var bu ağaca gözle görülür derecede yakınında bir kaynak olduğunu görebiliriz kaynaktan su içmek için eğildiğinde ve tekrar ayağa kalktığında karşında bir kuyu göreceksin bu kuyunun alt tarafında bir yazı olduğunu görebiliriz (nelezvomence) ..?..ve değirmene giriyorsun değirmenin ocak başındaki oturduğu yeri görürsün ..?..buranın altında bir duvar örüşmüş duvarda 3 ve 2 rakamını görürüz geliyorsun yedinci merdivene ..?..aşağıda direğin yanında bir mahzen görürüz buna üç adım dışarıda dikili bir taş var ..?..savaktan geçtiğin zaman karşıda keçi yolunu görüp takip ederiz bu yol kanaranın yanından 150 kadar koyun alabilecek büyüklükte bir mağaraya ulaşılır ..??..

Oradan yine kanaranın yanından yoluna devam ediyorsun ilerde minareye benzeyen bir kaya göreceksin kanara ile kayanın arası ancak bir insan geçecek kadar üzerinde istavroz var ..?..yine kanaranın yanından devam ediyorsun yukarı doğru belirli bir mesafe sonra yine bir mağara göreceksin bu kez 300 koyun alabilecek genişlikte ve kapısında direk var ..?..kanaranın yanını bırakmaksızın devam ediyorsun taki 7 mediveni görene kadar merdivenlerden bir çayıra çıkıyorsun sağa baktığın zaman bir ufak mağara göreceksin mağaranın ağzı fırın ağzı gibidir bu mağaraya diz üstü girilir üst tavanı tetkik et bir kitap göreceksin resimlenmiş olarak …?…

Gelelim yeniden yatan öküzlere öküzlerden 15 adım aşağıda bir kaya görürüz tamamı ile oturmuş kurda benzer ..?..öküzlerden dik yukarı çıkın burada toprak ve taş karışımı bir tepe göreceksin bu tepenin tam üstünde dikili ve üzerinde istavroz olan taşımızı göreceksin ..?..bu tepenin içinde tüfek tabanca ve bıçak var yani bol miktarda tüfeklerin yanına gidip oradan tepeye kadar ölçüyorsun bu kez ölçtüğün adımlarla onların karşısına doğru ölçüyorsun burada wolçan yatmıştır ..?..öküzlerden aşağı doğru bir dikili taş var ..?..kurttan yukarı bir yassı taş var ..?..bir ağaca sarılı kökler var bu ağaç su ağacına benziyor güneye karşı köklerin altında 3 tane çivi çakılı ..?..ağaçlığın doğusunda 3 adet büyük taş görürüz ortadaki taşın olduğu yerde onaltı çift tüfek görürüz onların altında..?…

PEHLİVAN KAYALAR

çatağın batı tarafında 2 dik taş var pehlivan gibi tutuşmuşlar karşılaştıkları yerde bir tarafında ibrik diğer tarafında leğen var aralarında taşlar var oldukça derin kazarsan tabakları bulacaksın onların altında da bir harbi var kazmaya devam ediyor ve sabrını tüketmeden umudunu tüketmeden bu arada inancını kaybetmeden azimle çalışmalısın bütün işin tılsımı sabır inanç güven azim cesaret kazılmış yerden aşağı ineceksin buradan yukarı çıkan bir yer bulacaksın buradan yukarı çıkıyorsun Volçan woyvodanın taştan oturma yerini göreceksin bu oturak taşının hemen yanında bir dehliz göreceksin önünde bir istavroz ve elma resimlenmiştir dehliz aşağıya doğru iner inilmesi halinde burada bir ayakkabılık görürüz …?…

Oturduğu yerin önünde taş üzerinde bir el bir bakırı tutar vaziyette resimlenmiştir ..?..oturduğun yerin arkasında 6 adım ilerde insan boyunda bir kanara var bu kanarada bir yazı var ……. diye buradan yine tekne kayaya gideceksin buradanda derenin suyunun akış istikametinin tersine yani yukarı doğru gideceksin. Kurt kayayı geçip kesik taşa yaklaşacaksın kırcaali yolundan aşağı inip değirmene çıkacaksın bu değirmene aba yada atla gidilemez ancak ve de ancak yürüyerek gidebilirsin değirmenin bir tarafı ana kaya diğer tarafında bir taş üç karış işlenmiş (savak) ona su oluğu tutturulmuş değirmenin yanında karak konusu var buradan merdivenlerden savağa ineceksin ..?..

Sudan öbür tarafa geçmek için yan yatmış bir ağaç var bu ağacın dibinde bir kaynak var ..?..akar suyun yanından yukarı doğru gideceksin bir yaşlı meşe var ..?.. o sudan yukarı doğru devam ediyorsun bir taş bulacaksın bu taşta ayrıyeten bir istavroz var ..???

BİZANSLARDAN KALMA TAŞ KİLİSE

alibey değirmeninin bulunduğu mevkide çınar ve kızılcık ağaçlı derenin üst tarafında birinci tepenin az ilerisinde batı yönde ikinci tepenin yakınlarında bizanslardan kalma ve ana kayaya oyularak yapılmış küşükçe bir kilise vardır bu kilisenin 50 adım batısında iki su kaynağı bulunmaktadır bu suyun biri tatlı diğeri ise acı sudur bu tatlı su kaynağının tam karşısında ise üzerine ana kayadan yapılmış üç basamakla çıkılan bir yer vardır bu kayanın üzerinde ise iki ayak izi ve sağ tarafında bir gemi resmi bulunmaktadır ayrıca bir erkek resmi olup sol eli ile kara tepeyi göstermektedir

VEZİRTEPE (KARATEPE )+emin ağa değirmeni

Vezir tepenin eteklerine gelirsek bir iki dönüm iriliğinde katır boğan gölünü görürüz bu adı almasının sebebi ise bizce gölün kayalık olması ve içine giren katırların dışarı çıkamamasındandır katır boğan gölünün ortasından odağa iki adamım tarafından belli bir meblağı yerleştirerek üzerine siyah ve büyükçe bir taş kapattık bu taşın üzerinde iki güvercin resmi vardır ileri harekatta vezir tepenin poyrazından ve katır boğan gölünün doğusunda on beş gün kadar konakladık askerin tırmandığı yere ulaşan olursa dikili bir taşın altından ufak bir çömlek elde edebilir bu taşta bir yılan resmi vardır yılanın ağzı askerin cihetine yönelik olup kuyruğu hafif kıvrıktır tepeyi dolaşırsanız oniki adım uzunluğunda vezir mezarı adı verilen ve çakıl taşları ile çevrilmiş bir emanet yerimiz mevcuttur derinliği fevkalade fazladır kati suretle derin kazmadan terk etmeyin yoksa pişman olursunuz.

Vezir tepenin eteklerinde pek çok nişanlarımız mevcut olup sahte ve oyalayıcıdır günlerce hatta aylarca bunların manasını çözemezsiniz daha sonra dağa doğru at sürdük baktık ki katır boğan gölünün boyu harami deresine kavuşuyor derhal dereyi izlemeye koyulduk çok eski bir mahalde rum ahalisinden kalma aynı su arkı ile dönen üç adet değirmen gördük bunları sabit mevki olarak kalması için günlüğümüze kayıt düştüm epey bir mesafeyi kat ettikten sonra meşenin güzel ve iyi cinsten oluşan sırtta bir ormanlık mevkie ulaştık aşağı doğru indik sarı meşeliğin arkasına doğru ilerledik burada iki öküzü gördük uzaktan baktığında haçlı taş olup yanına vardığında bir çift öküzdür biri beyaz biri gök rengi olup araları üç adımdır konumları kıç kıça yatar durumdadır biz burada yaşlı ve çok eski bir meşeyi devirerek yaktık kömür haline getirdik ve bu yere döşedik üzerine yirmi bir kişi beş saat samanlı toprak çektik petrov beyaz öküzü arkasına alarak baktığı yöne sert adımlarla elli bir adım yürüdü pavser ve reçko burasını kırdılar üç yüz kilo gelen kazanı on iki kişi zorla sarkıtarak topyekun buraya koyduk molozlarla taşlarla kapatarak örttük daha sonra büyükçe bir taş koyduk bu taşta bir kız resmi bir tutam samanı öküze uzatır şekildedir.

Sabahleyin çadırımdan dışarı baktığımda güneşi prıl prıl seyrettim o zaman aklıma vezir tepenin batısında olduğumuz geldi derhal kaydıma not aldım ertesi gün öğlen üzeri haramiler deresi civarına tetkik için bazı sadık adamlarımı tedor ve şair dahil olmak üzere yedi kişi gönderdim biz o sırada bir yerli taşı oymaya başladık ikindi vakti tedor geldi ileride ufak ve sarı bir gölcüğün bir ayağının haramiler deresine karıştığını anlattı derhal bir kağnı arabası hazırlattım içersine 850 okka altın paralar bulunan nevaleyi yükledim yanıma seksen kişi alarak atlara atladık sarı göle geldik geldikten sonra bu gölün ayağından başlıyarak horasanla döşenmiş yolu bulursunuz içini doldurarak horasanla sıvadık yalnız bir tanesinde oyuk işareti olup civardadır.

Aradan üç gün iki gece geçti o akşam yerli ana kaya soldan büyük taşlardan yapılmış dokuz basamağı olan birinci basamağı çatlak olan ve henüz bitirilmemiş bu değirmen içine düz girilir üç basamağı vardır yerle birdir domuzluk ayağının içinde sağ duvarına bakarsanız dokuz civcivli tavuk resmini görürsünüz ufak yavru anasının üzerine çıkmış bir yılan onlara saldırır vaziyettedir tavuk üzerindeki yavru doldurmadır içinde tek bir Bizans altını vardır değirmen suyunun sağına gelen tarafta def ile ayı oynatan bir ayıcı ile ayı resimleri tarafımızdan fevkalade güzel çizilmiştir talimatım şu şekildedir ayıcının 2 3 adım karşısında bir bakır meblağ mevcut olup üzerinde gri renkte bir taş kapalıdır dikkat edilecek nokta bu taşta ayağının resmi vardır değirmenin önünde bir binek taşı olup kazılırsa emanete ulaşılır ön tarafından fundalık içerisinde yarık bir kaya içerisine bakmayı ihmal etmeyin reçko binek taşına çıktı reis dedi karşıda bir mağara var gel gör bu mağara küçük olup Romalı kaşiflerden kalmadır.

Mağaranın kapısının yanında kesme bir yol vardır kapısının genişliği ise iki adamın yüksüz geçebileceği genişliktedir içerisinde ufak bir çocuk bir çift öküzü yedeğinden çeker vaziyette bu mağaradan baktığımızda değirmeni ve havalini yüksekten görürüz işte bu mevkie emin ağanın ismini vaaz ettik ama emanetlerin yerini emin ağa dahi bilmez vezir tepeye tekrar döndük daha yukarılara doğru gür bir kirazlık mevkie geldik dümdüz muntazam bir yayla adını kirazlı yayla koyduk bu yaylada bir öküz resmi kabartma olarak mevcuttur boynundaki çanda otuz üç adet sarı lira vardır kırın alın bu yayladan iki saat mesafede erikli bir yaylaya geldik burada beş gün konakladık pek çok işaretler yaptık bu işaretlerimiz davul yarım ay tavuk öküz kız yılan ayı avcı ayıcı domuz tavşan kartal çakal sansar porsuk terazi kantar insan heykelidir heykeli kırarsan içinden elli adet sarı lira mevcuttur erikli yaylaya yakın bir koru vardır ağaçları top top kümelenmiş oldukça beğendim çokta hoşuma gitmesi sebebi ile adını top koru şeklinde vaaz ettim.

Reçko ve üç heykel taraşım olan ustalarım sert bir taştan oyarak gayet muntazam güzel ve o kadarda fevkalade hamile kadın heykelini yapmış bulunduk bu kadının en uygun elini müsait görmemizden dolayı üçyüzseksen bulgar altınını eline koyduk. Kadının kucağında çocuk vardır bu çocuğu kıç tarafından delerseniz eğer hem zorluk çekmez hemde zor işçilik neticesinde yapılmış olan bu sanat şahaserine bir zarar vermemiş olursunuz

Top korunun ucundan dönerek tekrar haramiler deresine ulaştık bu derenin sağ ve sol cenaplarında oldukça emin ve ağır adımlarla ilerledik haramiler deresinin yukarı kısımlarında dere iki kola ayrılır sağ kolu şeytan dere ismini alır bizde şeytan deresini takip ettik yolda bir ara durduk derenin karşı yamacı oldukça kayalık ve engebelidir adamlarımı bir araya toplayarak üç guruba ayırdım ana taşa üç yerde oyuklar açmaları için gereken talimatları verdim biz bu işlerle meşgul olurken dedonun ondört kişilik gurubu oldukça yüklü bir şekilde yanımıza çıka geldiler işte o zaman bu değirmenleri oldukları yerde bıraktık değirmen ile dere arasında sofra kaya adı verilen ve üstüne yontma taşlardan merdivenlerle çıkılan üç basamaklı sofra kayamız vardır sofra kayamızda yarım kalan ekmek dilimi iki tabak birbuçuk balık yedi çatal yedi kaşık ve bir bardakla üç bakladan oluşan zincirli bir çerkez bıçağı resimleri tarafımızdan yapılmıştır dedonun gönderdiği emenetler bir mahsene konularak kapatıldı.

İşte zincirimizin yönü bu tarafa bakar zincirin döküldüğü yerden kayanın dibinden sekiz adım sayar 8çarpı 8 metre kazarsak önce yedi adet paslı kaşık ve yedi adet çatal buluruz kaşıklardan birisi bizzat tarafımızdan yedi yerin parasını ihtiva eden deri harita ile sarılıdır bu haritayı elde etmeniz halinde paralarımızın yerlerini kendiliğinden ortaya çıkarmiş olursunuz haritamızın sarılmış olduğu kaşık benim kaşığım olup hakiki gümüştür kaşığın sapını güneşte üç ay bekletmeden sakın açmayın yoksa harita zayi olur bir işe yaramaz ondan sonra sofra kayanın doğusuna gelen ilk tepeyi aştık ve kazan dereye hasıl olduk burada konakladık geceli gündüzlü tam yirmisekiz gün çalıştık ana taşı muntazam oyarak yedibinokka çeken altın ve gömüşü birleşik hazinemi içerisine boca ettik o an bana ihanet etmek isteyen sekiz kişilik adamlarımı petrov ve slançevin yardımı ile yakaladık bu kahbeleri burada idam edip silahları ile birlikte malın üzerine atarak hazineler ile birlikte gömdük sonra toplanan irili ufaklı taşlardan burasını kapattık hafif yarım dönerek sırtımızı değirmene verdim değirmenin domuzluğundan dökülen suların bulunduğu yere tek bir bizans altını koyarak bir avuç horasanı üzerine yapıştırdım panov bunu işleyerek domuz resmi haline soktu ve kurumaya terkettik

Değirmenin biraz uzağında ise tahminen beş arşın yükseklikten dökülen bir şelale vardır altında gölcük taslık etmektedir şelalenin gölcüğünün suyunu üstten kestirdim o an için elde kalan son meblağı içine döktük üzerini taşlarla molozlarla ve kara toprakla örterek bir kat horasan çektik demir bir kazığı halka ile beraber çaktık önündeki engeli kaldırdık su bütün haşmeti ile tekrar dökülmeye başladı suyun sıçradığı yere oturarak tam karşı kayaya slançev işaret koydu bir tek mahmudiye otuz cm uzunluğunda dik bir istavroz nişanı buradadır bu putun yanına gelen taraftan yukarı oturak taşına oturmak sureti ile başımızı hafifçe kaldıracak olursak bir mağara görürüz mağara bizanslardan kalmadır tekrar oturak taşımızın yanına gelerek oturup düşünmeye başladım düşünürken şahlelerin üst tarafında iri bir balık resmi olduğunu gördüm balık mağaranın işareti idi anında olayı çözmüştüm gerekli aramayı yapmak ve bu kahrolası mağarayı keşfetmek için tüm adamlarımı bir araya toplayarak lüzumlu olan talimatı verdim.

Uzun sürmedi ve panovun sevinç çığlıkları tüm balkandan duyulacak kadar gürdü netice ise tam arzuladığım gibiydi bizanslardan kalma bu şahaser tarihi kral michael mağarasından tamı tamına atmış kazan dolusu envai çesit ziynet yakut pırlanta ve altın irili ufaklı bizans altınlarını çıkardık bütün adamlarımı bir sevinç aldıki görmeye değerdi son derece büyük bir kutlama için gerekli hazırlıkların başlamasını emrettim o anda hem balık tutuyor hem içiyor hemde çılgınca eğleniyorduk gece yarısını çoktan geçmişti adamlarım dinlenmeliydi eğlencenin yeterli olduğunu herkesin yatıp dinlenmesi için emir verdim onlar yatmak için dağılırken bende bu arada değirmenin adını vermiştim arkacık veya dağarcık değirmeniyanlız bu değirmenin adının arkacık yada dağarcık değirmeni olduğunu benden başka bilen yoktur adamlarım burasını kazandere değirmeni olarak bilirler bu değirmen sahte olup anadolu yarım adası içerisinde olan diğer altı değirmen aynı adı taşımak la beraber sahtedir boştur son derece oyalayıcıdır.

Ertesi sabah şafakla beraber yola koyulduk bir ara gurubun en önüne gelerek geriye döndüğüm zaman üçyüz atlı süvari gurubunun üzerimize doğru at sürdüklerini farkettim değirmenin üst tarafına dönerek patika yoldan hızla ileri sürdümadamlarımda beni takip etmekten geri kalmadılarpoyraz istikametine at sürerek kara orman mevkine geldik burada pusuya yattık ve kara orman mevki o denli bir çatışmaya sahne olduki üçyüz süvariyi hayvanlargibi kesip biçtik kan oluk oluk aktı tabi bizimde aynı yerde altı adam kayıp verdiğimizi öğrendim ama böyle durumlar bu gibi yaşantı tarzında kaçınılmazdı pekçok ganimetin yanında aynı anda üçyüz at sahibide olmuştuk sırp pazarlarında böyle yağız atlara oldukça çok osmanlı altını verirlerdi muazzam büyük bir kayanın yarısını kırdırdım aynı kayaya tek bir istavroz vurdum adınıda hemen oracıkta alnı kesik kaya diye vaaz ettim