Go Back   DefineBurada.CoM > FORUM DA KATEGORİSİZ KONULAR > Haberler
alan tarama | dedektör | toprak altı görüntüleme sistemleri

 
 
Seçenekler Thema bewerten Stil
Prev önceki Mesaj   sonraki Mesaj Next
Alt 03-23-2009, 11:28 AM   #1
~*İNB_37*~
Administrators
 
~*İNB_37*~ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Nov 2008
Mesajlar: 1.145
Tecrübe Puanı: 438018
~*İNB_37*~ has a reputation beyond repute~*İNB_37*~ has a reputation beyond repute~*İNB_37*~ has a reputation beyond repute~*İNB_37*~ has a reputation beyond repute~*İNB_37*~ has a reputation beyond repute~*İNB_37*~ has a reputation beyond repute~*İNB_37*~ has a reputation beyond repute~*İNB_37*~ has a reputation beyond repute~*İNB_37*~ has a reputation beyond repute~*İNB_37*~ has a reputation beyond repute~*İNB_37*~ has a reputation beyond repute
Standart Antik Dünyanin En Uzun Yeralti Su Kanali

ANTİK DÜNYANIN EN UZUN YERALTI SU KANALI

Suriye’de, Romalı mühendislerin şehirlere su taşımak için inşa ettikleri 100 km den uzun bir ve yapımı yüzyıl sürmüş olan bir su kanalı araştırılıyor.



Romalıların suya olan düşkünlükleri tarih boyunca biliniyordu. Örneğin binlerce çeşmesi ve yığınla hamamı olan Roma’da yılda kişi başı su tüketimi 500 litrenin üzerinde idi ve bu kadar yüksek miktarı karşılamak için Romalı mühendisler asırlar boyu kurşun borulardan kale yüksekliğinde su kemerlerine kadar birçok su mühendisliği mucizesi gerçekleştirmişlerdi.


Fakat MÖ 1. yüzyılda Filistin’i istila eden Romalıların böyle bir lüksü yoktu çünkü, bölgede ciddi su sıkıntısı vardı. Bu durumun üstesinden gelmek için bulunan yöntem ise 106 km den daha uzun bir tünel açmaktı.



Tünel, Almanya, Darmstadt’da hidromekanik profesörü olan Mathias Döring tarafından keşfedilmiş ve araştırmalar devam ediyor. Kanal, Suriye’de bulunan ve şu anda kurumuş bir bataklıktan başlıyor. 1, 11 ve 94 km uzunluğunda üç tünele girmeden önce 64 km yeryüzünde ilerliyor. Bugüne dek bulunmuş en uzun antik su tüneli ise Bologna’da idi ve sadece 19 km idi. Tünelleri açmak için 600.000 metreküpten daha fazla taşın kırıldığı tahmin ediliyor. Yol boyunca 10 ayrı antik yerleşime su taşıyan tüneller antik çağda 50.000 civarında bir nüfusu olan Gadara şehrinde son buluyor.

Spiegel Online, Haber: Matthias Schulz, 11.03.2009

saygılarımla
~*inb_37*~
__________________
İşin içine çok aşçı girdi mi, çorbanın tadı tuzu kalmaz...(valla çok doğru bi söz)


~*İNB_37*~ isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

Facebook'ta Paylaş


 

Etiketler
Yok


Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı



WEZ Format +3. Şuan Saat: 03:43 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.