|
![]() |
#1 |
Tecrübeli Üye
![]() Üyelik tarihi: Dec 2009
Tecrübe Puanı: 65017 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]()
Ceyhanbekirlinin anlamı aşağıda ki yazımda belirttiğim üzre bu sayfaya tam kapsamlı yazamasakta,konumuza ışık tutar sanırım.
Geçmiş tarihin, derinliklerinden büyük mücadelelerle at üstünde orta asyadan çok uzun yollar katederek Çukurovanın incisi Ceyhanın,önce Altıgözbekirlisine oradanda Ceyhanbekirliye gelen oguzların 24 boylarından birisi olan bayat boyunun mensupları olan Ceritlerin, gelmiş geçmiş en yigit atalarından birisi kabuledilen Ceritbekirin isminden alınmıştır.bizim ceyhanbekirlimiz. Öncelikle sözlerime başlarken sevgilerimi sunuyorum; Daha önceki yazımda belirttiğim üzere Ceyhanbekirliyi daha kapsamlı bir şekilde anlatacağımı söylemiştim, çünkü ben bu köyün oğluyum,bağırından çıkan yiğeniyim onun için ben ortalama yirmi yıldır Ceritleri araştırmaktayım. Ceyhan yöresinde Cerit köyleri on yedi,Kırşehirde sekiz, Kırıkkale Keskin civarında sekiz, Antepte yirmi bir ayrıca antep hudutları içerisinde yaşamakta olan Baraklarında Cerit oldukları Türk tarihçilerimiz tarafında tescillenmiştir. Maraşta dört,Hatay Kırıkhanda dört ve Anadolunun yirmiüç çeşitli köyleri, merkezlerde yaşayan Ceritler olduğunu ve bunların hepsinin soylarının Ceyhanbekirli ile akraba olduklarını anlatma istiyorum. Ama çok uzun olduğu için şimdilik tüm Ceritlere armağan ettiğim HEY TÜRKMENLERİN OĞLUSUN adlı şiirimi sizlerle paylaşmak istiyorum saygılarımla. Hey Türkmenlerin Oğlusun Oğuzların günhan oğlu bayatların boyundansın Altayların güzel oğlu aralların koyundansın Sancakların bozoku ceritlerin soyundansın Hey Türkmenoğlu Türkmenlerin oğlusun Metehanın bozokundan kaandandır soyumuz Ergenekon ününden mertlikdir huyumuz Asyanın cent şehrinden hazardır suyumuz Hey Türkmenoğlu Türkmenlerin oğlusun Soranlara seslen ben Anadoluyum Himalayalardan gelen atlıların oğluyum Turan ovasından inen kahırların yoluyum Hey Türkmenoğlu Türkmenlerin oğlusun Oğullar verinde Ataları gurur duysun Ceyhanbekirlide emmim halaylar kurulsun Oğullar oğul versin çağlayanlar durulsun Hey Türkmenoğlu Türkmenlerin oğlusun Ceridim duygulandı yolumuzu söyledim Asırlık aşiret dagıldı halımızı neyledim Ağıt yaktım obamada gönlümüzü eyledim Hey Türkmenoğlu Türkmenlerin oğlusun Kelamları yazarız nice olur halınız Hısımları severiz beş haneden aslınız Turan emiri Türkistanız Malazgirtden namınız Hey Türkmenoğlu Türkmenlerin oğlusun 15-09-1996 Yaşar Cerit ceyhan bilindigi üzere adana ilinin bir ilçesidir.bekirli ise tarihin geçmişinde ceritlere efsane olan çok yigit,çok mert,ve sözleri bi kanun gibi kabul edilen cerit bekir,dir.geçmişte cerit bekirin üstüne yakılan bi agıtın başlıgını hatırlayalım,cerit bekir öldü kırıldı kolumuz,o kol basit bir kol degildir.koskoca bi yigitler ordusudur.osmanlının rakkaya sürgüne gönderdigi orada aneze arapları ile hele hele arapların en vahşi ırkı ile ceritogullarının atalarından biri sayılan cerit bekir,önderliginde bi koldur. Ceyhanbekirlinin anlamı aşağıda ki yazımda belirttiğim üzre bu sayfaya tam kapsamlı yazamasakta,konumuza ışık tutar sanırım. Geçmiş tarihin, derinliklerinden büyük mücadelelerle at üstünde orta asyadan çok uzun yollar katederek Çukurovanın incisi Ceyhanın,önce Altıgözbekirlisine oradanda Ceyhanbekirliye gelen oguzların 24 boylarından birisi olan bayat boyunun mensupları olan Ceritlerin, gelmiş geçmiş en yigit atalarından birisi kabuledilen Ceritbekirin isminden alınmıştır.bizim ceyhanbekirlimiz. Öncelikle sözlerime başlarken sevgilerimi sunuyorum; Daha önceki yazımda belirttiğim üzere Ceyhanbekirliyi daha kapsamlı bir şekilde anlatacağımı söylemiştim, çünkü ben bu köyün oğluyum,bağırından çıkan yiğeniyim onun için ben ortalama yirmi yıldır Ceritleri araştırmaktayım. Ceyhan yöresinde Cerit köyleri on yedi,Kırşehirde sekiz, Kırıkkale Keskin civarında sekiz, Antepte yirmi bir ayrıca antep hudutları içerisinde yaşamakta olan Baraklarında Cerit oldukları Türk tarihçilerimiz tarafında tescillenmiştir. Maraşta dört,Hatay Kırıkhanda dört ve Anadolunun yirmiüç çeşitli köyleri, merkezlerde yaşayan Ceritler olduğunu ve bunların hepsinin soylarının Ceyhanbekirli ile akraba olduklarını anlatma istiyorum. Ama çok uzun olduğu için şimdilik tüm Ceritlere armağan ettiğim HEY TÜRKMENLERİN OĞLUSUN adlı şiirimden bir dörtlüğü sizlerle paylaşmak istiyorum saygılarımla YAŞAR CERİT Oğuzların günhan oğlu,bayatların boyundansın.Altayların güzel oğlu,aralların koyundansın.Sancakların bozoku,Ceritlerin soyundansın.HEY TÜRKMEN OĞLU, TÜRKMENLERİN OĞLUSUN. ceyhan bilindigi üzere adana ilinin bir ilçesidir.bekirli ise tarihin geçmişinde ceritlere efsane olan çok yigit,çok mert,ve sözleri bi kanun gibi kabul edilen cerit bekir,dir.geçmişte cerit bekirin üstüne yakılan bi agıtın başlıgını hatırlayalım,cerit bekir öldü kırıldı kolumuz,o kol basit bir kol degildir.koskoca bi yigitler ordusudur.osmanlının rakkaya sürgüne gönderdigi orada aneze arapları ile hele hele arapların en vahşi ırkı ile ceritogullarının atalarından biri sayılan cerit bekir,önderliginde bi koldur. Ceyhanbekirli, Ceyhan Ceyhanbekirli, Adana ilinin Ceyhan ilçesine bağlı bir köydür. Tarihi CERİD OYMAĞI HAKKINDA Cerid kelimesinin anlamı hakkında çeşitli sözlüklerde farklı anlamlar verilmektedir.Cerid, yiğit,cesur, ata iyi binen, eli çabuk, becerikli, sopa, kuru hurma dalı, cirit sopası, "kuru verimsiz toprak" gibi anlamlara gelmektedir. Ceridlerin soy kökünün Oğuzların Bozok koluna bağlı olduğu bildirilmektedir. Yerleştikleri yer olarak da Dulkadir beyliğinin sınırları içi olduğu değişik kaynaklarda belirtilmektedir.Dulkadir veya zülkadriye denen yer 1831 yılında Maraş adını almıştır. Ceridlerle Avşar oymağı arasında, hicri ve rumi takvime göre 1205 yılında miladi takvime göre ise 1791 yılında bir savaş olmuştur. Bu savaşın yeri Osmaniye ile Nizip arasındaki Yarsuvat denilen yer ile Zencirli denen yer arasındadır. Buraya daha sonra Kanlıgeçit denmiştir.Ceridler buradaki savaşı kazanmışlar ve Dadaloğlunun oymağı büyük kayıp vermiştir.1691 yılından itibaren devletin iskan politikası gereği Ceridler başka oymaklarla Sırkıntı ve Karsantı türkmenlerininden başlarına devlet tarafından görevlendirilen beyler idaresinde özellikle bugün Suriye sınırları içinde kalan Halep vilayetine bağlı Rakka kasabasına zorla iskan edilmiş, ceridler bu iskandan sonra defalarca geri gelmiş ve defalarca yeniden zorla Rakkaya iskan edilmişlerdir. Bu arada Rakka dışında Harran, Hama, Humus ve Halep'e de iskan edildiklerine dair de bilgiler vardır.Ceridler bu zorla yapılan iskanlara isyan ettikleri için zaman zaman bizzat asker eliyle zaman zaman da üzerlerine başka oymaklar gönderilerek Rakkaya geri gönderilmek istenmiştir.Avşarlar ise o tarihte Ceridleri olursa Rakkaya olmazsa kendi suvatları ve otlakları dışına göndermek istemişlerdir.Bu yüzden aralarında çıkan savaşta Kırım'a dönmeleri istenmiştir.1600lü yıllarda ceridlerin bir kısmı İrana gitmiş, bir kısmı daha sonraki iskanlarla Balkanlar dahil olmak üzere Suriye ve Kıbrısa zorla iskan edilmişlerdir.En son olarak da 1865 yılında Fırka-i İslahiye denilen askeri kuvvetle Ceridler de dahil olmak üzere tüm Yörük-Türkmen oymakları Anadolunun değişik yörelerine zorla iskana tabi tutulmuşlardır.Bunlar arasında Denizli, Afyon, Mersin, Hatay, Karaman,Amasya, Çorum, Kırıkkale, Yozgat, Kırşehir, Adana, Malatya gibi iller sayılabilir. Cerit Irakka'dan sökün edince Açılsın Urum'un yolu Cerid'in Silsüpür oğlu Fettah beyim ölünce Kırıldı kanadı kolu Cerid'in Repertuarındaki bozlaklar arasında göçebe Türkmen aşiretlerinden biri olan Cerit aşiretinin göç ve iskan meseleleri ile ilgili bozlaklar da bulunan Taşan'ın Cerit Türkmenlerinden olma ihtimali hayli kuvvetli. Öte yandan bizzat karısının ifadesine göre, kendisi Ceritlerden olduğunu söylermiş. Cerit aşiretiyle ilgili kaynaklardaki mevcut bilgi de Taşan'ın Cerit olma ihtimalini güçlendiriyor: "Bozulus'un Orta Anadolu'ya gelmesinden sonra ikiye ayrılarak bir kısmının Yeni İl Türkmenlerinin içine karıştığı tesbit olunan Ceritlerin diğer bir bölümü ise Keskin havalisindeki Bozulus içinde yer almakta idi. Hükümetin Keskin havalisindeki Bozulus Türkmenlerini Rakka bölgesine yapılan iskana tabi tutmasının yanında, Beliç nehri boylarına yerleştirilen Cerit aşireti bir müddet sonra yavaş yavaş iskan mahallini terk ederek Çiçekdağı, Kırşehir ve Bozoktarafına dağıldılar. Geride kalanlar ise 'giden evlerimiz gelmedi' diyerek üçer beşer kaçıp onlara katıldı. "Sözlerinin Dadaloğlu'na ait olduğu sanılan Hacı Taşan'ın söylediği pek çok bozlaktan biri olan şu bozlak özellikle bunu anlatır: Cerit Irakka'dan sökün edince Açılsın Urum'un yolu Cerid'in Silsüpür oğlu Fettah beyim Coğrafya Adana iline 60 km, Ceyhan ilçesine 25 km uzaklıktadır. Coğrafı konumu itibariye büyük yerleşim yerleri yakınlığı ile ulaşım sorunu yoktur. arazisi düz ve tarıma verimli Ceyhan ırmağına yakınlı ve yapılan yeni koprü ile diğer köyve ilçelere ulaşım kölaylaşmıştır. İklim Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Yazları sıcak ve kışları ise yağışlı geçmektedir. Nüfus Ekonomi Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Muhtarlık Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.muhtarlık aileler arasında belirli secimlerle ve sıra ile gerceklesir. Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları: > 2004 - SANİ Demir > 1999 - mansur Cerit > 1994 - cemil KORKMAZ > 1989 - Niyazi Polat > 1984 - A.Cabbar Polat > 1977 - A.Cabbar Polat > 1973 - İsmet Cerit > 1969 - Mehmet Özdemir > 1965 - Mehmet Özdemir > 1961 - Ali Paşa Korkmaz > 1957 - İsmail Korkmaz > 1954 - NURİ KORKMAZ > 1950 - M.Ali CERİT Altyapı bilgileri Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi yoktur ancak ptt acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.Köyün kahvehaneside bulunmaktadır. |
![]() |
![]() |
Facebook'ta Paylaş Twitter'da Paylaş
![]() |
#2 |
Tecrübeli Üye
Tecrübe Puanı: 65017 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]()
Çakaldere, Ceyhan
Çakaldere, Adana ilinin Ceyhan ilçesine bağlı bir köydür. Tarihi Köy adını yakınından geçen Çakıllı Dereden alır, bir memur hatasından dolayı çakaldere adı nı alır. Kültür Köy 1860 lı yıllarda Kırımdan göç eden Nogaylar ve Tatarlar tarafından kurulmuştur. Köbete, Çibörek, Sorpa,Sarı Burma gibi Geleneksel Kırım Yemekleri pişirilmektedir.Ayrıca su,çay, süt karabiber ve tuz ile kaynatılarak noga çayı tahinle tatlandırıldıktan sonra içine ekmek doğrayarak yenilen ilginç bir nogay yemeğidir. Çakaldere köyünün kurucularından birisi de benim dedem olan GAZİ KEMAL TEK dir.60 lı yıllarda Kahramanmaraşın Göksun ilçesinden Adanaya gelip buraya yerleşmişlerdir. Coğrafya Adana iline 42 km, Ceyhan ilçesine 15 km uzaklıktadır. İklim Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Nüfus Ekonomi Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Muhtarlık Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır. Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları: > 2009- fatih UÇAR > 2004 - Cem ÖZDEN > 1999 - Cem ÖZDEN > 1994 - Yüksel SAĞINDIK > 1989 - Yüksel SAĞINDIK > 1984 - Yücel KESER Altyapı bilgileri Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi yoktur ancak ptt acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Tecrübeli Üye
![]()
Çataklı, Ceyhan
Çataklı, Adana ilinin Ceyhan ilçesine bağlı bir köydür. Tarihi Köy ilk defa 1905 yılında, Balkanlardaki kargaşa sebebi ile Bulgaristandan göç eden muhacirlerin söz konusu bölgeye iskan edilmeleri ile kurulmuştur. Bu köy ve civarındaki muhacir köylerinin sakinlerinin geldiği yer genel olarak Şumnu'ya bağlı olan Akdere Köyüdür. İlk ismi olan Haliliye, köyün hemen yanıbaşına kurulmuş olduğu ve arada doğal sınırının olmadığı Tatarlı köyünün ağalarından olan Halil Körez'in adı ile kurulmuş olup, Çataklı isminin ne alaka olduğu pek bilinmemektedir. Kültür Köy nüfusu Bulgaristandan göç eden Türklerden oluştuğu için, Rumeli kültürü ile Adana yöresinin kültürünün bir harmonisinden oluşan bir kültüre sahiptir. Örneğin şivesi ile veya kadınlarının büyük beyaz çarşaflar örtünmeleri ile bu köyde yaşayanların muhacir olduklarını anlamak çok kolaydır.Bu durum yeme alışkanlıklarında da kendisini göstermektedir. Hamur işleri yemeklerde ağırlığını hissettirmektedir, Ancak tabii ki Adana yöresinde et ve kebabın yeri ayrı olduğu için bu köyde de etin yeri ayrıdır. Coğrafya Adana iline 77 km, Ceyhan ilçesine 35 km uzaklıktadır. İklim Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Nüfus Ekonomi Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Muhtarlık Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır. Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları: > 2004 - Halil Mercan > 1999 - Necati Özyavuz > 1994 - Necati Özyavuz > 1989 - Necati Özyavuz > 1984 - Ahmet Uslu Altyapı bilgileri Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. Ptt şubesi yoktur ancak ptt acentesi vardır. Sağlık ocağı vardır ancak faal değildir. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. ve internet agıda vardır. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Tecrübeli Üye
![]()
Çevretepe, Ceyhan
Çevretepe, Adana ilinin Ceyhan ilçesine bağlı bir köydür. Tarihi Yıl 1908, 1912 ve 1915 tarihleri arasında balkan savaşları öncesi eli silah tutmayan ve sonrasında sırp ve sırp destekçisi toplumların baskıları sonuçu balkanlardan 1,5 milyonun üzerinde Müslüman Arnavut, Türk, Boşnak, Pomak Anadoluya göç etmek zorunda kalmıştır, bu zorunlu göçün içindeki Arnavut nüfusun 800 bin olduğu tahmin edilmektedir ve 400 bini Kosova Kökenlidir. Göçle gelen bu Arnavutları Anadolunun bir çok bölğesine dağıtmışlardır bir kısmıda Adana'nın Ceyhan ilçesinin Cevretepe köyüne yerleştirilmiştir ve köyün Tamamı bu göçlerle gelen Arnavutluğun muhtelif bölğelerinden gelen Arnavutça konuşan Arnavutlarla meskundür, bir önceki kuşak Türkçeyi hiç bilmemekle birlikte günümüzdeki kuşak Arnavutça ve Türkçeyi iki dilide iyi şekilde konuşmaktadır. Pershendetje.Jam krenar qe jam shqiptar ![]() ![]() Kültür Yaklaşık 100 yıllık gelenek ve göreneklerini sürdürmektedirler.En ünlü yemekeri mişoriz,fliya,pırpeç,kokra çorbası,tespişte.. Coğrafya Adana iline 60 km, Ceyhan ilçesine 15 km uzaklıktadır. İklim Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Nüfus Ekonomi Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Muhtarlık Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır. Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları: > 2004 - Bahri Kaya > 1999 - > 1994 - > 1989 - > 1984 - Altyapı bilgileri Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Tecrübeli Üye
![]()
Çokçapınar, Ceyhan
Çokçapınar, Adana ilinin Ceyhan ilçesine bağlı bir köydür. Tarihi Köyün adı çevresinde çok sayıda pınar bulunduğu için çokçapınar olduğu rivayet edilir Kültür köy halkı türk örf ve adetlerini yaşayış şeklini devam ettiren ve bunu günümüze taşıyabilen nadir köylerden birisidir Coğrafya Adana iline 48 km, Ceyhan ilçesine 11 km uzaklıktadır. İklim Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Nüfus Ekonomi Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Muhtarlık Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır. Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları: > 2004 - Muharrem Metin > 1999 - > 1994 - > 1989 - > 1984 - Altyapı bilgileri Köyde, ilköğretim okulu yoktur fakat taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi vardır. Ptt şubesi yoktur ancak ptt acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. Dış bağlantılar * Yerelnet cehyan belediye başkanı hüseyin sözlü çokçapınarlı olup 2 dönemdir başkanlık yapmaktadır.çokçapınar kireç ocakları kum ocakları ve bir adet kireç paketleme fabrikası ile bölgenin ekonmik yönden üst düzey köylerindendirçköy halkının %45 i bu iş yerlerinde çalışmaktadır.köyün ileri gelenlerinden mevlüt turmuş köyün tek alış veriş marketine sahiptir. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Tecrübeli Üye
![]()
Dağıstan, Ceyhan
Dağıstan, Adana ilinin Ceyhan ilçesine bağlı bir köydür. Tarihi Dağıstan köyü 1869 yılında Rus Çarlığı'ndaki Dağıstan adlı bölgeden yapılan baskılardan kurtulmak için göç eden insanların farklı yerlere yerleştirilerek rahat edemedikleri ve ayrıca o gün için bu bölgede çogalmaya çalışan ermenileri durdura bilecek kapasite ve cesarete sahip oldukları için 1886 yılında Osmanlı memurları tarafından bugünkü yerleşim yerine yerleştirilmesi ile kurulmuştur. Köyün İsimleri Köyün geçmişten günümüze aldığı isimler: 1869-1960 Naşidiye 1960-1978 Beşkuyu 1978-Dağıstan Coğrafya Adana iline 70 km, Ceyhan ilçesine 24 km uzaklıktadır. Ceyhan nehrinin bir uzantısının yanında kuruludur. İklim Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir.Bölgedeki topraklar tarım yapmaya çok elverişlidir. Spor Köyde geçmiş yıllarda köyün gençleri tarafından kurulmuş son derece başarılı,maçlarını köyün mera kısmındaki top sahasında oynayan bir futbol takımı bulunmaktaydı. Nüfus Ulaşım Köyün Ceyhan ile bağlantısı özel minibüs ve Kösreli Belediyesi'ne bağlı araçlarla yapılır. Dosya:minibüss.jpgÖzel Bir Minibüs Ekonomi Köyün ekonomisi çoğunlukla tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Köydeki ailelerin büyük kısmı tarımla geçinir. Hayvancılıkla uğraşanlarda vardır.Köyün genelinde büyükbaş hayvancılık yapılır. hayvancılıkta , süt, peynir gibi ürünlerin üretimi yaygındır.Ayrıca çoğu kişi kendi bahçelerinde sebze üretimi de yapmaktadır. Muhtarlık Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır. Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:Yalçın Kurt :1925-1930 Mahmut Yılmaz > l930-1935 Hasan Türkyaşar > l935-l940 Bali Yılmaz > 1940-1944 Mustafa Yılmaz > l944-l954 Muhittin Mert > l954-l963 Şamil önal > l963-l968 Nuh Kale > l968-l973 Ökkeş Kaya > l973-l989 Ali Şahin Kurt > l989-.... Cengiz Arıkan halen devam etmekte Altyapı bilgileri Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. Ptt şubesi yoktur ancak ptt acentesi vardır. Sağlık ocağı yoktur ama faal sağlık evi vardır. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. Dağıstan Köyü'nde mezarlık, değirmen,ilköğretim okulu,sağlıkevi, cami ve tarım kredi kooperatifi bulunmaktadır. Dosya:14691898fq4.jpgSağlıkevi Dosya:78785090kp8.jpgCami Dosya:67660011df2.jpgOkul Dosya:ghjjkl.jpgKooperatif Dış bağlantılar * Yerelnet * Google Blog Sitesi > Site Sahibi : Tanju Önal |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Tecrübeli Üye
![]()
Degirmenli, Ceyhan
Degirmenli, Adana ilinin Ceyhan ilçesine bağlı bir köydür. Tarihi Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında bilgi yoktur. KÖYÜMÜZ HALKI ESKİ RUSYA NIN KAFKAS BÖLGELERİNDEN GÖÇEBE OLARAK GELMİŞTİR, ESKİ ADI ŞEVKİYE DİR. ESKİDEN ÇEVRE KÖYLERİNDE İHTİYACINI KARŞILAYAN TEK SU DEĞİRMENİNE SAHİP OLDUĞUNDAN KÖYÜN ADI DEĞİRMENLİ OLARAK DEĞİŞTİRİLMİŞTİR. Kültür Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur. KÖYÜMÜZ ÇERKEZ KÖYÜ OLDUĞUNDAN ÇERKEZLERE AİT GELENEK VE GÖRENEKLERİMİZ VARDIR YEMEKLERİMİZİN EN BAŞINDA LEPSİ VE BASTA GELİR. Coğrafya Adana iline 67 km, Ceyhan ilçesine 22 km uzaklıktadır. İklim Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Nüfus Ekonomi Köyün ekonomisi tarım ve [[hayvancılık|hayvancılığa DAYANMAKTADIR. KÖYÜMÜZ DE BULUNAN TARIM ARAZİLERİNİN ÇOĞU BELİRLİ ÇİFTLİK SAHİPLERİNDE OLDUĞUNDAN KÖYÜMÜZ NÜFUSU DEVAMLI GÖÇ E MARUZ KALMIŞTIR. HAYVANCILIKLA UĞRAŞIMIZ MADDİYATSIZLIKTAN DOLAYI AZALMIŞTIR.KÖYÜMÜZ MERALARI ZENGİN ÇİFTLİK SAHİPLERİNCE CEBREN ZAPT EDİLİP TARLA OLARAK KULLANILMAKTADIR. KÖY KURULUŞUNDAN BERİ GELEN MUHTARLIKLARDA BUNLARA GÖZ YUMMAK ZORUNDA BIRAKILMIŞLARDIR.SON MUHTARLIĞIMIZIN YAPMIŞ OLDUĞU MERA DAVALARI HALA MAHKEMELERDE BEKLEMEKTEDİR. KÖY NÜFUSUMUZU KORUYABİLMEK İÇİN KURMUŞ OLDUĞUMUZ KALKINMA KOOPERATİFİMİZE SÜT HAYVANLARI ALABİLMEK İÇİN MÜRAACATIMIZ HİÇBİR EKSİĞİMİZ OLMADIĞI HALDE UZUN YILLARDAN BERİ KABUL GÖRMEMİŞTİR.21.YÜZYILDA SESİMİZİ DUYURABİLECEK HİÇBİR GÜCÜMÜZ YOKTUR ÖNCE İLÇE KAYMAKAMLIĞIMIZDAN SONRA DEVLETİMİZDEN YARDIM BEKLİYORUZ. ANKARA DESTEKLEME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ADIMIZI ARTIK EZBERLEMİŞTİR. Muhtarlık Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır. Seçildikleri yıllara göre köy muhtarlarıYalçın Kurt. > l925-l933 Şahin Akgün > l933-l948 İsa Pekar > l948-l963 Şahin Üstok > l963-l973 Nedim Serin > l973-l989 Mehmet Pekar > l989-l994 Halit İlhan > l994-2004 Zekeriya Altuğ > 2004-.... SAHİPSİZ Altyapı bilgileri Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi yoktur ancak ptt acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. |
![]() |
![]() |
![]() |
Etiketler |
Yok |
Seçenekler | |
Stil | Konuyu değerlendir |
|
|