PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Büyük Sözleşme Mağaradaymiş


~*İNB_37*~
01-21-2009, 10:31 AM
BÜYÜK SÖZLEŞME MAĞARADAYMIŞ
http://tayproject.eies.itu.edu.tr/imjpg/haber26/Buyuk/r1.jpg
Magna Carta isimli belgenin İkinci Dünya Savaşı sırasında Britanya’nın Galler bölgesindeki bir yeraltı sığınağında gizlendiği ortaya çıktı. Sığınakta kral ve kraliçenin mektupları da bulundu.



İkinci Dünya Savaşı sırasında Britanya tarihinin en önemli belgelerinden biri olan Magna Carta’nın bir kopyasının Galler’de bir yeraltı sığınağında saklandığı ortaya çıktı. Aberystwyth kentindeki Galler Ulusal Kütüphanesi yakınında oluşturulan sığınakta, Michalengelo, Raphael ve Leonardo da Vinci’ye ait tabloların, Britanya Kraliçesi ve Kralı’nın o yıllarda yazdığı bir kaç mektup ve Chaucher’e ait şiirlerin bulunduğu belirtildi. Söz konusu sığınakta bir defterin ve İncil’in bir kopyasının da geçici bir süre saklandığı ifade edildi. Bu gerçek, araştırmacıların kütüphane arşivinde yaptıkları incelemeler sonucunda ortaya çıktı. Britanya’nın dört bir yanında toplanan sanat eseri ve belgelerin çoğunlukla 1933 yılı ve onu takip eden yıllarda toplandığı, savaşın deklare edildiği 1939 yılında ise demir yoluyla Aberystwyth’e ulaştırıldığı tahmin ediliyor.

Tamamı ancak 25 konteynıra sığan ve ağırlığı 90 tonu bulan eserler daha sonra Londra’daki British Museum’a gönderilmiş.



Galler Ulusal Kütüphanesi iletişim sorumlusu Medi Jones-Jackson, konuyla ilgili açıklamasında “Tarihsel önemi bulunan bunca sanat eseri ve belgenin, İkinci Dünya Savaşı devam ederken kentimiz Aberystwyth’te güvenli bir şekilde saklandığını bilmek çok şaşırtıcı. Düşünün o yıllarda inşa edilen mağara şeklindeki sığınakta eserler zarar görmesin diye özel bir vantilatör ve ısıtma sistemi bile mevcutmuş.”



Mağaranın özellikle bir tepenin arkasına yapıldığını anlatan yetkililer bunu nedenini de olası bombardımanlardan korumak için olabileceği konusunda birleşiyor.



Kültür Tarihçisi Profesör Peter Stead ise konuyla ilgili olarak “Londra o yıllarda 96 gün boyunca Nazi Almanyasının bombardımanlarına maruz kaldı. Bu nedenle şehirdeki müzelerde bulunan bir çok sanat eseri Londra’dan uzaklaştırıldı. Bunun için de o yıllarda en uygun yerin Galler olacağı düşünülmüş. Tabloların güneş ışığını pek sevmediğini de göz önünde bulundurursak yer altında oluşturulan bir mağara bu amaç için en uygunuydu diyebiliriz” yorumunu yaptı.

Taraf, 11.01.2009