PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : 2 bin 450 osmanlıca eser araştırmacıları bekliyor


~*İNB_37*~
02-09-2010, 05:13 PM
2 BİN 450 OSMANLICA ESER ARAŞTIRMACILARI BEKLİYOR
http://www.tayproject.org/imjpg/haber32/2/r1.jpg

Aksaray Halk Kütüphanesi'nde edebiyat, coğrafya, tarih, fıkıh ve tıp alanlarında yazılmış 2 bin 450 Osmanlıca eser incelenmeyi bekliyor.



Aksaray İl Halk Kütüphanesi Müdürü Mahmut Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kütüphanede birbirinden kıymetli 2 bin 450 Osmanlıca eser bulunduğunu söyledi.

Bu eserlerin, gün ışığı ve nemden arındırılmış "Osmanlıca Eserler Bölümü" adı altında özel bir odada muhafaza edildiğini ifade eden Yılmaz, "Kütüphanemizdeki Osmanlıca Eserler Bölümünü Osmanlıca bilenler kullanıyor ve bu bölümden dışarıya kitap çıkartılmasına, fotokopi çekilmesine müsaade etmiyoruz" dedi.

Osmanlıca Eserler Bölümü’nü 3 ay önce oluşturduklarını anlatan Yılmaz, şunları kaydetti:
"3 ay öncesine kadar Osmanlıca eserler de diğer kitaplarla birlikte raflarda sergileniyordu. Bu duruma gönlümüz razı olmadı. Bu eserlerin tamamı Cumhuriyet öncesine ait. Diğer güncel kitaplarla birlikte aynı raflarda eserlerin tahrip olduğunu görünce harekete geçtik ve Osmanlıca Eserler Bölümü oluşturduk. Şu anda tüm Osmanlıca eserleri güneş ışığı ve nemden arındırdığımız bu bölümde muhafaza ediyoruz. Bu eserlerden tarihi önemi olan 39 Osmanlıca el yazması kitabı da burada muhafazası mümkün olmadığı için Konya’daki Yazma Eserler Kütüphanesine gönderdik. Zaten Türkiye’de yazma eserlerin korunduğu 2 kütüphaneden biri İstanbul’da diğeri ise Konya’da."

Eserlerin korunmasına büyük önem verdiklerini anlatan Yılmaz, kütüphanede bölümü gezmek ve incelemek isteyenlerin yanına görevli bir personel verdiklerini belirtti.

Osmanlıca eserlerin bir kısmının tahrip olmasından çekindikleri için ciltleme yaptırmadıklarını anlatan Yılmaz, "Bazı Osmanlıca kitaplarımızın ciltlenmesi gerekiyor. İyi bir cilt ustasına ihtiyacımız var" diye konuştu.

Eserler arasında yakın tarihe ışık tutacak bilgiler de yer aldığını vurgulayan Yılmaz, Reşat Nuri Güntekin’in Çalıkuşu Romanı’nın Osmanlıcasının da eserler arasında bulunduğunu bildirdi.

"2 bin 450 Osmanlıca eserin bir kısmı tarihi anlamda bilgi veren eserler. Ermeni komitelerinin yaptıkları eylem ve saldırılarla ilgili yazılmış Osmanlıca eser de kütüphanemizde. Bunun dışında edebiyat, tarih, coğrafya, fıkıh ve tıp gibi alanlarda Osmanlıca yazılmış eserler bulunuyor. Ayrıca Evliya Çelebi’nin seyahatnamesi de Osmanlıca yazılmış olarak iki cilt halinde kütüphanemizdedir."

Yılmaz, Aksaray’da Osmanlıca eserleri takip eden ve eserler üzerinde araştırma yapan 15-20 kişinin bulunduğunu, haftada bir kaç kişinin Osmanlıca Eserler Bölümünü ziyaret ederek bu eserleri incelediğini sözlerine ekledi.

Radikal, 02.02.2010

Mağaracı16
02-09-2010, 06:43 PM
S.a
Hele şükür osmanlı mirasına sahip çıkan birilerini gördüm.İnan bu habere çok mutlu oldum.:) Şu kütüphanede saatlerce araştırma yapmak isterdim. :(
Harika bir paylşım.
Teşekkürler.

~*İNB_37*~
02-09-2010, 09:58 PM
Var ustacımda sahip çıkıyolar daha araştırmıyolar okadar boşta gezen kişi var ama hala bunları bekletiyolar kimbilir araştırsalar neler çıkacak:( ta işte
saygılarımla
~*inb_37*~