|
![]() |
|
Seçenekler | Thema bewerten | Stil |
|
![]() |
#1 |
![]() Üyelik tarihi: Nov 2008
Mesajlar: 1.145
Tecrübe Puanı: 438018 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]()
seyrani abi çok istediğinden pastırmayı da koyacam söz
![]()
__________________ |
![]() |
![]() |
Facebook'ta Paylaş Twitter'da Paylaş
![]() |
#2 |
![]() Üyelik tarihi: Nov 2008
Mesajlar: 1.145
Tecrübe Puanı: 438018 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]()
SEYRANİ ABİ SANA SÖZ VERDİM VE KONUYU AÇTIM
ARKADAŞLAR SÖZÜM ŞUYDU "PASTIRMA" TANITACAM SEYRANİ ABİM İÇİN PASTIRMANIN KISACA ÖZGEÇMİŞİ Orta çağda yaşayan Romalılardan Avrupa’ya akın eden Hun Türklerinin pastırmayı bir yiyecek maddesi olarak kullandıklarını öğreniyoruz yine Romalı bir yazar olan Waber Baldamus, Antalyalı Amianus MS 273-275 yıllarında yazmış olduğu eserinde Türklerin et ürünleri ile ilgili yiyecek alışkanlıklarından bahsettiği bildirilmektedir.Bugün bile Macar müzelerinde sergilemekte olan Hunlara ait iki cepli eyerlerinden öğreniyoruz ki kurumuş etler atın baldırına ve vücuduna değmemektedir. Orta Asya’dan batıya akın eden Türk Hun süvarilerinin eyerlerinin çantalarını dolduran kuru et konservesi,Anadolu’ya gelerek yerleşen Oğuz Türklerin de pastırmacılığın bulunması ve günümüze kadar gelmesi bugün Orta Asya bozkırlarında yaşayan göçebe Türklerin sonbaharda kışa hazırlık olarak tuzlu,kuru ve dumanlı et konserveleri yapmaları bu sanatın orta Asya dan geldiğini göstermektedir.Hayvanlarının iyi şekilde ıslah etmiş ve bir çok yeni ırklar meydana getirmiş olan Türkler hiç şüphesiz ki bunlarında etinden en iyi şekilde istifade etmesini bilen insanlardır.Kayseri’de Pastırmacılık ise Orta Asya dan gelen Türklerin etkisiyle başlamış ve zamanla daha da gelişmiştir 1611-1682 yılları arasında yaşamış olan ünlü Seyyah Evliya Çelebi,Seyahatname isimli eserinde “..lahm-ı kadit namı ile şöhret bulan kimyonlu sığır pastırması ve miskli (güzel kokulu)et sucuğu bir tarafta yoktur.” diye belirtmektedir. ![]() ![]()
__________________ |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
![]() Üyelik tarihi: Nov 2008
Mesajlar: 1.145
Tecrübe Puanı: 438018 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]()
* PASTIRMA
Şu beş bahrattır bizce mûteber Çemen, tarçın, kimyon, sarımsak, biber LOKMAN’ın ruhundan getirir haber Eti, tuzu cemi tümü pastırma Bunlar macun olur kıvama girer Usta bunu etin yüzüne sürer Satışa arz olur kıymete biner Dilde destan olur gezer pastırma Tarihin bilen yok uzun aşama Baharatı iştah verir yaşama Kahvaltıda Ağa, Beye, Paşama Eşe dosta ikram olur pastırma Kimyanın ilminden terbiye alır Uzun müddet cerde asılı kalır Yüzüme baktıkça canımı alır Kış günleri hekim olur pastırma Kuşgömünden olur bunun âlâsı Yumurtayla olur güzel tavası Bağdaş kurup seni yesem doyası Çemenlerin iştah açar pastırma Allı gelin gibi vitrinin süsü Olursa etleri, ah birde besi Mübareğin pek hoş olur pidesi Lezzetine doyum olmaz pastırma seyrani abi ben sözümü tuttum pastırmayı koydum ama güzel bişi ha ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
__________________ |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
![]() Üyelik tarihi: Sep 2008
Mesajlar: 1.150
Tecrübe Puanı: 349018 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]()
emre pastırma resmini koydunda şimdide can pastırma çekti
oda benden olsun köye gidip geleyimde size pastırma ziyafeti çekeyim
__________________
https://www.facebook.com/groups/133566160037768/ |
![]() |
![]() |
![]() |
Etiketler |
Yok |
|
|