|
![]() |
|
Seçenekler | Thema bewerten | Stil |
![]() |
#11 |
Üye
![]() Üyelik tarihi: Mar 2009
Tecrübe Puanı: 14017 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]()
hutame ustam senı burdam görmek şererf verdi bana valla
![]() ![]() ![]() cok uzakda olabılır bu işaret cok yerde degıl duvarın yuzunde ise cok iş yapar.yerdeyse işe yaramaz...umarım önumuzdekı gunlerde karsılasırızda açtırmak nasip olur....Saygılar |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Tecrübeli Üye
![]() Üyelik tarihi: Nov 2008
Tecrübe Puanı: 229017 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]()
Malum bu tavuk ve civcivler konusu defineci aleminde hep anlatılır.Çok önemli bir işaret olduğundan bahsedilir.
Yıllar önce bu işlere yeni başladığım sıralarda bir arkadaşımın ricasını kırmamak için,ilgilendikleri yeri görmeye gittiğimde bu işarete bende rastlamıştım. İşaret batı yönündeki ovaya doğru bakan yüksek bir tepede bulunan ve tümülüse benzeyen bir yığmanın üzeri kazıldıktan sonra ortaya çıkan horasan harcı ile dairesel şekilde örülmüş taş bir duvarın içindeki bembeyaz bir mermer taşa işlenmişti. Şimdiye kadar fotoğraflarını gördüğüm tavuk ve civcivlerden farkı ise,hepsinin kabartma ebatlarının ise tavuğun 2 cm,civcivlerin 1 cm,tavuğun arkasından düşen 2 tane yumurtanın ise 0,5 cm. (yarım santim) kadar küçük olmalarıydı. İşaretler duvarın içinde olup batıya doğru 10 cm.kadar dışarıya çıkan ve kare şeklinde yaklaşık 13x13 cm.kadar bir cephesi olan dikdörtgen bir taşa,sigara paketinin yan kenarı kadar uzunluk ve genişliğin içine alçak kabartma olarak yapılmıştı. Kanat telekleri dahi sayılacak kadar düzgün işlenen bu işaretler sol başta tavuk,arkasından aşağıya doğru düşer pozisyonda 2 tane yumurta ve onları takip eden 2 tane de civciv.En sağda da ters olarak yapılmış küçük r harfi diyebileceğimiz 2 cm.yüksekliğinde (tavuğun boyu kadar) yine kabartma olan bir sembol vardı. Yıllar sonra aynı yere gittiğimde o tepenin iş makinalarıyla dümdüz edildiğini görünce,işaretlerin olduğu o dikdörtgen taşın en azından fotoğrafını niye çekmedim diye hala hayıflanırım. Benim 50 yıllık ömrü hayatımda bizzat gördüğüm tek civcivli tavuk (aynı zamanda yumurtluyor da) işareti bu oldu.O kadar küçük olmasına rağmen sanat eseri diyebileceğim kadar şahane kabartmalardı. Yılları geriye sarma şansımızın olmadığını elbette çok iyi biliyorum.Ama civcivli-tavuk bahsine rastladıkça,şimdiki aklım o gün olsaydı demeden de edemiyorum. ![]()
![]() |
#13 |
Üye
![]() Üyelik tarihi: Dec 2010
Tecrübe Puanı: 31015 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]()
taşıyıcı civciv
yer buldurucu yumurta ana malzeme ana tavuk....vs hepsını toplasan bir kepçe etmez ![]()
.. BİLGİ PAYLAŞDIKCA ÇOĞALIR .. Verilen tüm bilgiler ön araştırma amaçlıdır. Ön araştırma yapacak kişi MÜLKİ amir'den izin almak zorundadır. Kaçak kazı yapmayalım yapanları uyaralım. AYRINTILI RESİMLEME VE AÇIKLAMADAN YOKSUN BİR KONUYA KESİNLİKLE YAZMAM !!!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Tecrübeli Üye
Tecrübe Puanı: 229017 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Alıntı:
![]()
![]() |
![]() |
#15 |
Tecrübeli Üye
![]()
hilti16 nickli arkadaş,sanırım benim hemşerim.Eğer yıllar önce gümüş renkli tepeye çıktıysa,bu tavuk ve civcivleri belki o bile görmüştür?
![]()
![]() |
#16 |
Üye
![]() Üyelik tarihi: Jul 2011
Tecrübe Puanı: 22014 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]()
En güzel işaretler acemilikte görülür
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Tecrübeli Üye
![]() Üyelik tarihi: Oct 2010
Tecrübe Puanı: 271015 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]()
tavuk ve civciv işareti nadide oldugu içinmi çok konuşuldugu içinmi efsane haline gelmiş burda KANAS ustama katılıyorum malı okadar büyük degil ama belki bölgeden bölgeye degişebilirmi bilemem
![]() |
#18 | |
Tecrübeli Üye
![]() Alıntı:
![]() ![]() İşaretin işçiliği konusuna gelirsek;ben bu güne kadar çok işaret gördüm,ama bu hakikatten bambaşkaydı.Öyle sıradan bir taş ustasının elinden değilde,çok sanaatkar bir adamın elinden çıktığını kim olsa farkederdi.10 yıl kadar sonra tekrar gittiğimde ise;muhtemelen iş makinasıyla girip,işaret ve bulunduğu duvar bir tarafa,adamlar tepeyi bile dümdüz etmişlerdi. ![]() Böyle bir işarete tekrar denk gelmek ise;eğer nasipse neden olmasın? ![]()
![]() |
![]() |
Etiketler |
Yok |
|
|