Go Back   DefineBurada.CoM > FORUM DA KATEGORİSİZ KONULAR > Haberler
alan tarama | dedektör | toprak altı görüntüleme sistemleri

Cevapla
 
Seçenekler Thema bewerten Stil
Alt 02-02-2009, 01:59 AM   #1
~*İNB_37*~
Administrators
 
~*İNB_37*~ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Nov 2008
Mesajlar: 1.148
Tecrübe Puanı: 438017
~*İNB_37*~ has a reputation beyond repute~*İNB_37*~ has a reputation beyond repute~*İNB_37*~ has a reputation beyond repute~*İNB_37*~ has a reputation beyond repute~*İNB_37*~ has a reputation beyond repute~*İNB_37*~ has a reputation beyond repute~*İNB_37*~ has a reputation beyond repute~*İNB_37*~ has a reputation beyond repute~*İNB_37*~ has a reputation beyond repute~*İNB_37*~ has a reputation beyond repute~*İNB_37*~ has a reputation beyond repute
Standart çanakkale Tabya Zengini

ÇANAKKALE TABYA ZENGİNİ

Tarihi ve turistik açıdan önemli bir yere sahip olan Çanakkale'de il genelinde 19 tabyanın bulunduğu bildirildi.



Çanakkale'de 3 yıl önce vefat eden araştırmacı-yazar Ramazan Eren tarafından derlenen Çanakkale ve yöresindeki Türk devri eserlerinin anlatıldığı kitapta, il genelinde 19 tabyanın bulunduğu ifade ediliyor. Tabyaların büyük kısmı çetin muharebelere sahne olan Çanakkale il merkeziyle Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'nda bulunuyor.



Kitapta Anadolu Mecidiye, Çimenlik, Hamidiye, Dardanos, Mesudiye, Turgut Reis, Çataltepe, İntepe, Topçular, Karanlık Liman, Orhaniye, Kayalıtepe, Domuzdere, Değirmenburnu, 14. Ertuğrul, 15. Yıldız, Rumeli Mecidiye, Rumeli Hamidiye, Namazgah ve Bolayır tabyalarının büyük kısmının halen ayakta olduğu belirtiliyor.



Bu tabyalardan en eskilerinden birinin de 1839 ile 1861 yılları arasında Abdülmecid Han tarafından yaptırılan Anadolu Mecidiye tabyası olduğunun belirtildiği kitapta, tabyanın 1882 yılında Abdülhamid Han tarafından onarılarak yeni surlar ilave edildiği anlatılıyor. Bunun dışında en eski tabyalardan birisinin de 1853-1856 yılları arasında Osmanlı ile Rusya arasındaki Kırım Savaşı sırasında boğaz trafiğinin güvenliğini sağlamak için yaptırılan Bolayır tabyalarının olduğunun ifade edildiği kitapta, Çanakkale'nin adeta bir tabya zengini il olduğu dile getiriliyor.



Bu arada, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'nda uzun devreli gelişim planı çerçevesinde yeniden restore edilen tabyaların pırıl pırıl hali takdir topluyor.

Çanakkale Kent Haber, 27.01.2009
__________________
İşin içine çok aşçı girdi mi, çorbanın tadı tuzu kalmaz...(valla çok doğru bi söz)


~*İNB_37*~ isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

Facebook'ta Paylaş


Cevapla

Etiketler
Yok


Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı



WEZ Format +3. Şuan Saat: 11:23 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.